Dinko Gruhonjić dobija 330.000 dinara po tekstu od stranih fondacija! (FOTO)

21.03.2024

18:20

0

Njegova groteskna izjava o zadovoljstvu zbog toga što deli ime sa notornim ustaškim zločincem Dinkom Šakićem samo je vrh ledenog brega njegovog autošovinizma

Dinko Gruhonjić dobija 330.000 dinara po tekstu od stranih fondacija! (FOTO)
Copyright Preentscreen AlJazeera Youtube

Dinko Gruhonjić, novinar, urednik i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, postao je sinonim za ekstremni autošovinizam. Poslednjih dana posebno su aktuelne njegove otrovne izjave prema srpskom narodu i državi.

Nažalost, ovo nije prvi put, ali jeste jedan od najgnusnijih napada do sada. Gruhonjić koristeći poziciju profesora utiče i na obrazovanje i moguće formiranje kritičkog mišljenja budućih generacija novinara, a svojim toksičnim stavovima utiče na mlade iz pozicije autoriteta.

Njegova groteskna izjava o zadovoljstvu zbog toga što deli ime sa notornim ustaškim zločincem Dinkom Šakićem samo je vrh ledenog brega njegovog autošovinizma.

Ono što treba napomenuti je da je ovaj profeosor angažovan i na drugim projektima iz oblasti medija, gde pored dodatnih finansija koje dobija od stranih fondacija, piše i distribuira tekstove čiji cilj je blaćenje i unižavanje države Srbije.

Dinko Gruhonjić je osnivač i dugogodišnji predsednik NDNV – Nezavisnog društva novinara Vojvodine (od 2006. do 2014. godine), koje kontroliše brojne portale, i medijske kuće (Autonomija info, Voice) u severnoj srpskoj pokrajini.

Printscreen
 

 

Sa kojim ciframa barata Gruhonjić vidi se na primeru finansijske donacije od strane NED-a (National Endowment for democracy) za sajt www.autonomija.info, uoči predsedničkih izbora 2012. godine, dobio je 242.000 dolara za 80 tekstova – preciznije nešto malo više od 330.000 dinara po tekstu!

Gruhonjićev NDNV je iste godine dobio i 250.000 dolara od Rokfelerove fondacije, 180.000 evra od Evropske komisije i više desetina hiljada evra od drugih atlantističkih fondova.

Sve do 2016. godine Dinko Gruhonjić je predsedavao Komisijom Ministarstva kulture Srbije za finansijsku podršku medijskim projektima. Kao predsednik te komisije, dodelio je sam sebi (tj. Nezavisnom društvu novinara Vojvodine – NDNV) samo u jednoj godini (2015.) milion dinara. Te 2015. godine od kancelarije EU u Beogradu NDNV je dobio 130.000 evra donacije.

Tokom prošle godine, samo od Rokfeler fondacije NDNV je dobio 120.000 dolara, 2021. godine 100.000 dolara, a 2019. godine 180.000 dolara.

Ova reka novca koja se sliva ka Gruhonjiću traje do danas, pa tako njegov sajt autonomija.info objavljuje 2023. godine, između ostalog, i seriju članaka „posvećenih ruskoj i kineskoj propagandi u Srbiji”, a zatim i publikaciju u kojoj su svi ti članci sabrani – u okviru projekta Analysis of Russian and Chinese Political, Economic and Cultural Propaganda in Serbia and the Region: Trends and Consequences. Nije naznačeno koliko je koštala ova kompilacija tekstova i ko ju je platio. Ako nije finansirana od strane spoljašnjih donatora, što bi po Kodeksu novinara moralo da se naznači, može se pretpostaviti da je NDNV sam osmislio i za svoje potrebe napisao date tekstove i publikaciju.

I pored svega navedenog, da poseduje i kontroliše deo medija u Vojvodini, koji se između ostalog finansiraju i iz stranih donacija, da je godinama predsedavao državnom komisijom za dodelu sredstava medijima, da ima slobodne ruke da oblikuje umove budućih novinara na državnom fakultetu kao profesor, Dinko Gruhonjić daje sebi za pravo, uživajući u slobodi govora, da spinuje trenutnu situaciju i optužuje državu i druge medije da ga napadaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike