Dačić se sastao sa Lavrovom u Moskvi: Sednica Saveta bezbednosti i dalje pod znakom pitanja

21.03.2024

13:22

0

Ministri će prisustvovati i prijateljskoj fudbalskoj utakmici između Rusije i Srbije

Dačić se sastao sa Lavrovom u Moskvi: Sednica Saveta bezbednosti i dalje pod znakom pitanja
Copyright Tanjug/Stefan Branković

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Moskvi sa ruskim minoistrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom. Sastanak dvojice šefova diplamatija počeo je 12 sati po moskovskom vremenu.

Poziv Dačiću uputio je Lavrov, a ministri će prisustvovati i prijateljskoj fudbalskoj utakmici Rusije i Srbije koja počinje u 20 sati po lokalnom vremenu.

Dačić je nakon sastanka rekao da je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim o najvažnijim pitanjima koja su od sudbinskog značaja za Srbiju poput pitanja o energetici i snabdevanja gasom.

- Znate da se odigrava prijateljska fudbalska utakmica između Rusije i Srbije i u tim komunikacijama koje sam imao sa ministrom Lavrovom kada smo se čuli oko sadnice Saveta bezbednosti oko KiM on me je pozvao da zajedno posmatramo utakmicu i na njegov poziv sam ja došao - rekao je Dačić.

Dodao je da je sa Lavrovim razgovarao o brojnim bilateralnim pitanjima i da mu je još jednom zahvalio na čvrstom i principijelnom stavu oko Kosova i Metohije.

- Za nas je to od vitalnog značaja. Od vitalnog značaja je da znamo da u Savetu bezbednosti imamo jedan siguran glas koji će uvek biti protiv nezavisnosti Kosova i Metohije i koji će uvek biti za pitanje teritorijalnog integriteta Srbije - rekao je Dačić.

Istakao je da se odnosi Srbije i Rusije baziraju na veoma visokom nivou međusobnog poverenja i ličnih odnosa između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina.

U funkciji kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno - tehničku saradnju, Dačić će se sastati i sa ministrom ekonomskog razvoja Ruske Federacije i koopredsedavajućim ruskog dela Međuvladinog komiteta Maksimom Reštnjikovom.

O Savetu bezbednosti UN 

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti UN, Dačić je kazao da je ona i dalje pod znakom pitanja. 
Kako je precizirao, postoji dogovor između velikih sila da ne osporavaju jedne drugima inicijativu za održavanje sednica i da je to nepisano pravilo na snazi u poslednjih pet godina. 

- Postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da ne dolazimo bespotrebno jer sednice verovatno neće biti. To znači da bi mogle da inciraju glasanje o proceduri. Zanimljivo je da neće da iniciraju sada, već neposredno pred sednicu. Da li su to međusobne žaoke koje upućuju jedni drugima, mi ne možemo da znamo, ali ćemo se svakako pripremiti za sednicu - precizirao je Dačić. 

Srbija, kaže on, ne ide na sednicu da bude "arbitar u odnosu velikih sila", već da govori o svojim problemima, bombardovanju i agresiji kojom je porušen sistem Ujedinjenih nacija. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike