U Ambasadi Srbije u Moskvi danas komemoracija povodom NATO agresije: Dačić se sutra sastaje sa Lavrovom!

20.03.2024

12:38

0

Očekuje se da događaju prisustvuje veliki broj gostiju iz Srbije, Rusije, ali i drugih zemalja

U Ambasadi Srbije u Moskvi danas komemoracija povodom NATO agresije: Dačić se sutra sastaje sa Lavrovom!
Moskva - Copyright Profimedia

Ambasada Srbije u Moskvi danas organizuje komemoraciju povodom 25-godišnjice od početka NATO agresije na Srbiju, a na događaju će biti otvorena spomen-ploča u znak sećanja na žrtve agresije pod nazivom "Možemo da oprostimo - nećemo zaboraviti".

Tom prilikom će advokat Goran Petronijević predstaviti knjigu "NATO pred sudom istorije", a očekuje se i obraćanje ambasadora Srbije u Rusiji Momčila Babića, kao i doktora političkih nauka Ekatarina Entina. Program će upotpuniti pijanista Dimitrije Vlahović, a očekuje se da događaju prisustvuje veliki broj gostiju iz Srbije, Rusije, ali i drugih zemalja.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova najavila je da će se u četvrtak 21. marta sastati ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

- Sutra su zakazani razgovori ruskog ministra spoljnih poslova i srpskog kolege - rekla je Zaharova novinarima.

Ruska Državna duma usvojila je ranije danas na plenarnoj sednici nacrt teksta dokumenta kojim će se obratiti Ujedinjenim nacijama povodom 25-godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije. U tekstu se navodi da se oba doma Savezne skupštine Rusije obraćaju UN, međunarodnim parlamentarnim organizacijama i parlamentima stranih država sa pozivom da osude vojnu operaciju zemalja NATO-a protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima menjanja istorijske istine o tragičnim događajima 1999. godine, kako se ističe, u interesu kolektivnog Zapada i da preduzmu mere kako bi se zemlje članice Alijanse pozvale na međunarodno-pravnu odgovornost za agresiju na SRJ.

Ukazuje se da je nekažnjivost NATO agresije na Jugoslaviju stvorila pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod, kako se navodi, "maskom izjava o borbi za vrednosti slobode i demokratije", prenela je agencija RIA Novosti.

Vazdušni napadi NATO-a na SRJ, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. NATO bombardovanje dovelo je do smrti više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, i štete od 100 milijardi dolara, a lekari beleže posledice upotrebe osiromašenog uranijuma, odnosno porast broja obolelih od raka, napominje ruska agencija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike