Petković nakon trilateralnog sastanka: Insistirali smo na formiranju ZSO, nastavak dijaloga od ponedeljka ili utorka

19.03.2024

17:18

0

On je nakon sastanka koji je trajao skoro 3,5 sati rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana

Petković nakon trilateralnog sastanka: Insistirali smo na formiranju ZSO, nastavak dijaloga od ponedeljka ili utorka
Copyright Tanjug/Video

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je tokom trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM.

On je nakon sastanka koji je trajao skoro 3,5 sati rekao da je do direktnog razgovora došlo jer na tome insistira srpska strana.

Prema njegovim rečima, prva stvar na kojoj su insistirali bilo je formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, a drugo važno pitanje je pitanje dinara obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

Tanjug/Video
 

On je rekao da je na sastanku istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze obzirom i embargo na srpsku robu koji traje devet meseci.

- Razgovarali smo i o brojnim incidentima, zatvaranju srpskih institucija, srpske ambulante u Prištini, ponašanju policije prema Srbima, o veoma teškom položaju Srba i o uredbi o dinaru kojom su pogođeni Srbi koji primaju socijalna davanja, ali i naše institucije - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, za srpsku stranu ključno je formiranje ZSO, jer se time u potpunosti rešava finansiranje naših institucoija predviđeno dogovorom.

Tanjug/Video
 

- Bisljimi je insistirao na nekoj optimizaciji Ohridskog sporazuma, mi o formiranju ZSO, jer su na to potpis stavili i Beograd i Priština i EU. Vidite šta se dešava kada nema ZSO. Da ne govorimo da Srbi napuštaju KiM, šta se radi po pitanju izbora na severu. O svemu smo detaljno govorili i da rešenja moraju da se rešavaju kroz dijalog - rekao je on.

Petković je dodao i da je suština da se držimo dogovora i dogovorenog i da se nađu kompromisna rešenja za opstanak Srba.

- Ako se ovo nastavi Srba više neće biti i očekujem da nastavimo razgovore početkom naredne nedelje, u ponedeljak ili utorak, da budemo bliži dogovoru i idemo u pravcu rešenja koja se odnose na pitanje dinara. Mi se borimo za opstanak srpskog naroda na KiM - rekao je Petković.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike