Eskobar: Imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem, Priština ignorisanjem dijaloga ignoriše i svoje evropske partnere

12.03.2024

16:21

0

On je to rekao na onlajn konferenciji za novinare na pitanje da li SAD i dalje vide Prištinu kao partnera

Eskobar: Imamo problem u komunikaciji sa Kurtijem, Priština ignorisanjem dijaloga ignoriše i svoje evropske partnere
Gabrijel Eskobar - Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da SAD imaju problem u komunikaciji sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i Evropska unija, NATO, Velika Britanija, ali i mnogi drugi poput Albanije i Severne Makedonije. 

On je to rekao na onlajn konferenciji za novinare na pitanje da li SAD i dalje vide Prištinu kao partnera.

"Partnerstvo SAD i naroda Kosova ne zavise od jednog čoveka ili stranke, ali imamo problem u komunikaciji sa Kurtiji. Imali smo, uživali u veoma, veoma bliskom partnerstvu sa Kosovom u prošlosti. Veoma bismo voleli da se taj odnos vrati na onaj kakav je bio pre", rekao je Eskobar.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Eskobar je rekao da Priština nikada nije rekla da li prihvata predlog statuta ZSO koji je predložila Evropska unija, kao i da je SAD teško da razume zašto to ne čine.

"Želim da ponovim, ZSO ne bi bila druga Republika Srpska. To ne bi bila država u državi. U statutu koji dozvoljava izvršnu vlast, izvršnu vlast ili bilo šta što bi moglo da stvori ustavna ili funkcionalna pitanja za Kosovo. To je jednostavno prilika za opštine sa srpskom većinom, da koordiniraju pružanje opštinskih usluga na srpskom jeziku za građane Kosova. To je to. I to je pravno obavezujuća obaveza. Tako da smo čuli mnogo različitih razloga zašto to nije podneto ili zašto nije napredovalo, nijedan ne prihvatamo. Trebalo bi da se krene dalje", rekao je Eskobar.

On se osvrnuo i na izjavu ambsadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da je trenutno teško za SAD da se zalažu za Prištinu u međunarodnoj areni.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Gabrijel Eskobar

 

"Put ka EU i NATO vodi preko pet zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi želele da vide napredak po svim pitanjima koja su obuhvaćena dijalogom koji vodi EU. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i nemoguće je da ubedimo da napreduju u daljoj integraciji Kosova. Veoma sam zabrinut što Kosovo ne čuje američku ponudu za partnerstvo za dalje i brže pomeranja integracije", rekao je Eskobar. 

On je dodao da se SAD zalažu za to da dođe do nastavka dijaloga, kao i da nema alternative dijalogu. Pozvao je Beograd i Prištinu da poštuju dogovoreno u Briselu i da sprovode dogovoreno u dobroj volji i spreče provokacije.

"To je i razlog mog putovanja na Kosovo", rekao je Eskobar.

On je istakao da će se fokusirati na efekte i moguća rešenja za nekoordinisanu odluku o zabrani dinara i transfera iz Srbije građanima na KiM koji zavise od tih socijalnih davanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike