Novi napad na Srbe sa Kosmeta: Podmetnut požar na posedu srpskog povratnika u selu Biča

26.02.2024

20:13

0

Kako se navodi, vatra se, srećom, nije proširila na dom porodice Dončić, jer u trenutku podmetanja požara nisu bili u njoj

Novi napad na Srbe sa Kosmeta: Podmetnut požar na posedu srpskog povratnika u selu Biča
Ilustracija - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Nakon napada na sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Prizrenu, nastavljena je serija napada na Srbe podmetanjem požara u pomoćnom objektu porodice Ljubiše Dončića u Klini, u kojem je izgoreo čitav objekat, saopštila je Srpska lista.

Kako se navodi, vatra se, srećom, nije proširila na dom porodice Dončić, jer u trenutku podmetanja požara nisu bili u njoj i ne bi mogli da zaustave vatrenu stihiju.

- Imajući u vidu činjenicu da se porodica Dončić bavi poljoprivredom i da su izgorele sve bale sena, ovim piromanskim činom ugrožava se njihova egzistencija, a ujedno najdirektnije preti njihovom opstanku i fizičkoj bezbednosti - ističe se u saopštenju.

TANJUG/ SRPSKA LISTA
 

Srpska lista je napominje da je broj etnički motivisanih napada svakog meseca sve veći od kada je režim premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na vlasti, kao i da nijedan napad na Srbe ne dobija sudski epilog, tako da su zločinci time ohrabreni da nastave sa ugnjetavanjem Srba.

- Zahtevamo od međunarodnih predstavnika da reaguju. Da prekinu atmosferu linča kojom je izloženo sve što je srpsko, i spreče Kurtija u nameri da protera Srbe sa vekovnih ognjišta - zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Oglasili se i iz Kancelarije za KiM

Tanjug/Jadranka Ilić
Petar Petković 

- Ovaj atak na njegov dom, ali i na njegovu egzistenciju, uneo je nemir u porodicu Dončića i ostale srpske povratnike - saopšteno je iz Kancelarije za KiM, uz napomenu da će Kancelarija pomoći porodici Dončić da nadoknadi štetu koju je pretrpela.

"Pružićemo svu podršku, kako bi ovi ljudi odoleli svim pritiscima", piše u saopštenju. 

Kancelarija za KiM naglašava da učestalim i kontinuiranim napadima na privatne posede, podmetanjem požara, obijanjem kuća i drugim provokacijama, albanski ekstremisti vrlo jasno žele da pokažu Srbima da im neće dati mira, dok ih ne proteraju iz njihovih kuća.

- Srpski narod na KiM samo želi da živi u miru na svojim vekovnim ognjištima, ne dirajući nikoga. Želi samo ono što mu pripada, a upravo su mu sva ljudska prava narušena - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

- Paljenje trema porodice Dončić je još jedna varnica na užarenu bezbednosnu atmosferu na prostoru KiM, a nesumnjivo dolazi kao direktna posledica Kurtijeve retorike i jedine politike koju on sprovodi, politike uperene protiv srpskog naroda - naglašeno je u sopštenju.

Kancelarija za Kosovu i Metohiju zaključuje da je "žalosna činjenica da međunarodna zajednica nikako da zaustavi Kurtijevu politiku nasilja prema Srbima na prostoru KiM". 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike