Opozicija sada preti i blokadom birališta! "Postoje mnogi načini građanske neposlušnosti koji mogu da spreče održavanje izbora"

02.03.2024

09:42

0

Posle bojkota, napada na parlament, barikada na auto-putu, SNP ima novu opciju delovanja

Opozicija sada preti i blokadom birališta! "Postoje mnogi načini građanske neposlušnosti koji mogu da spreče održavanje izbora"
Copyright Antonio Ahel/ATA Images Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO

Razmatranja prozapadne opozicije o novim modalitetima političke borbe, u koje spada i najava da će čak sprečiti održavanje izbora, pokazuju da su njeni lideri iscrpli sve svoje resurse. U nedostatku instrumenata za dalje delovanje, a posle bojkota, blokade ulica, protesta, incidenata u Skupštini, kao i zalaganja kod evroparlamentaraca za međunarodnu istragu, predlažu nečuveni vid građanske neposlušnosti.

Ovako politički analitičari vide izjave lidera prozapadnog bloka da izbora u važećim uslovima - neće ni biti. "Treći put" ponudio je lider Demokratske stranke Zoran Lutovac koji je poručio da opozicija nema samo opciju izlaska ili bojkota izbora:

- Imamo i opciju - izbora neće biti. Kad kažem "izbora neće biti", postoje mnogi načini građanske neposlušnosti koji mogu da spreče njihovo održavanje.

Lutovca je podržao i predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš, koji je stava da bojkot nije opcija i da ukoliko SNS sa novim pokretom izađe pred birače, opozicija ne treba da stoji sa strane.

- Takvi izbori neće moći da se održe. Nosilac liste na beogradskim izborima i odbornik u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović mišljenja je da pre bilo kakve odluke oko toga da li treba izaći na izbore ili primeniti neku drugu vrstu političke borbe, treba sačekati rezultate svih mehanizama i procesa koji su pokrenuti - rekao je Ponoš.

Politički analitičar Branko Radun navodi da nije lako razumeti koje su namere opozicije ovoga puta, ali da ukoliko se analiziraju izjave njenih lidera, to bi moglo da znači da bi mogli da blokiraju biračka mesta i time onemoguće sam tok glasanja. Ipak, smatra Radun, ovaj potez ne bi naišao na odobravanje kod biračkog dela, čak i kod onih koji glasaju za njih.

- To je pogrešna metoda jer verujem da im neće doneti neku političku korist. Imali su pokušaj sa bojkotom koji se nije dobro pokazao i mislim da im to sada nije prihvatljivo. Bojkot je neefikasan ako nemate celu opoziciju na svojoj strani kao što je nisu imali 2020. godine - rekao je Radun.

S obzirom na to da proevropska opozicija najviše nade polaže u Beograd, prema Radunovom mišljenju, doći će se do nekog kompromisa da, ipak, izađu na izbore.

- Ove izjave su neka vrsta pritisaka na vlast da popusti oko nekih zahteva opozicije. Siguran sam da će se ići na neku vrstu pregovora, javnih ili tajnih i da će posle njih, ipak, odlučiti da učestvuju na izborima. Imali smo takvu situaciju da je bilo ovakvih pregovora oko izbornih uslova, da su neki zahtevi opozicije usvojeni i da su nakon toga izašli na izbore - kaže Radun.

Izbori održani krajem prošle godine raspisani su na zahtev opozicije, a posle proglašenja rezultata, prozapadni blok izašao je na ulice, optužujući vlast za izbornu krađu. Nakon toga, kao opcija daljeg delovanja, razmatrano je da poslanici ne preuzmu mandate, ali je ipak, odlučeno da prisustvuju konstitutivnoj sednici, a zakletvu polože u holu. U taj delimičan vid opstrukcije parlamenta uključen je i stav da neće učestvovati u izboru potpredsednika Skupštine i konstituisanju radnih tela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike