Premijerka Brnabić o Vučićevom podvigu u Tirani: Izuzetno važan dan, postignut veliki diplomatski uspeh

28.02.2024

19:19

0

Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije

Premijerka Brnabić o Vučićevom podvigu u Tirani: Izuzetno važan dan, postignut veliki diplomatski uspeh
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je u završnoj deklaraciji samita zemalja Jugoistočne Evrope i Ukrajine na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića izbačen termin "zemlja", čime je, kako je rekla, potvrđen suverenitet Srbije i postignut veliki diplomatski uspeh.

- Da to nije bilo prihvaćeno, onda bi se naša autonomna pokrajina Kosovo i Metohija tamo pojavljivala kao zemlja učesnica samita. Na tome je predsednik Aleksandar Vučić insistirao i izdejstvovao da se to promeni, da se taj deo izbaci. Mi smo tako u jednom izuzetno važnom danu na jednom izuzetno važnom samitu iz svih dokumenata i deklaracija praktično to izbacili i potvrdili naš suverenitet - rekla je Brnabić. 

Ona je istakla da je to "ogromna stvar u teškim okolnostima". Pored toga, dodala je da je, zahvaljujući Vučiću, izbačena formulacija o neophodnosti uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji, kao i deo o malignom ruskom uticaju.

- Mi zaista ne vidimo maligni ruski uticaj u Srbiji, ni na Zapadnom Balkanu. Ali ako pričate o malignim uticajima stranih država, onda svakako možete da razgovarate o malignim uticajima različitih stranih država - istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, izbacivanje tih delova i formulacija iz deklaracije predstavlja veliki diplomatski uspeh Srbije. Dodala je da to ukazuje na "ogromnu hrabrost" predsednika Vučića.

- Da vi pred takvim skupom kažete: 'Ovo je nešto što je neprihvatljivo za nas i mi se sa tim nećemo usaglasiti' i da se to usvoji - to nije lako. Rekla bih da je ovo jedna jedna od najtežih stvari koje je on uspeo da uradi u poslednje vreme - rekla je Brnabić. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike