Vučić nakon sastanka sa Zelenskim: Glas Srbije u Tirani slušan sa poštovanjem, tako mi se obratio i predsednik Ukrajine

28.02.2024

19:07 >> 20:18

0

Autor: 24sedam

Ranije danas Vučić je napisao da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer nije gazila tuđi teritorijalni integritet

Vučić nakon sastanka sa Zelenskim: Glas Srbije u Tirani slušan sa poštovanjem, tako mi se obratio i predsednik Ukrajine
Copyright RTS

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim tokom samita u Tirani. 

Predsednik je na svom Instagram profilu objavio fotografiju sa njihovog sastanka.  

- Ponovio sam principijelni stav Srbije o poštovanju normi međunarodnog prava i Povelje UN, kao i o ključnom značaju diplomatije u rešavanju svih sukoba, jer nas tome, pre svega, uči teška istorija Srbije koja je vekovima stradala. Zahvalio sam se na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, a tema razgovora bio je i evropski put naših dveju zemalja - napisao je Vučić na Instagramu.

Takođe, Vučić je za RTS rekao da je za Zelenskim imao najotvoreniji razgovor do sada, kao i da su pričali kako da se dođe do mira i "evropskom putu" obe zemlje.

On je istakao da mu se čini da je glas Srbije slušan sa poštovanjem u Tirani, pa "čak i od predsednika Zelenskog".

- Čini mi se da je glas Srbije sa poštovanjem slušan ovde. Mogli ste to i od domaćina da čujete, ali i od mnogih drugih, pa čak i od predsednika Zelenskog koji je, kada se obraćao, pokazao poštovanje prema Srbiji, ali i po trajanju našeg bilateralnog sastanka - rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da želi ljudima u našoj zemlji da kaže da ne razume kada izražavaju neke stavove protiv Ukrajine.

- Razumem ja naše odnose i prema Rusiji. Sve ja razumem odlično. Ne razumem negativan odnos prema Ukrajini, jer Ukrajina nikada ništa protiv Srbije nije uradila. I to želim da kažem svim ljudima. Ukrajina nije priznala ni nezavisno Kosovo, to su naša slovenska braća, kao što su nam slovenska braća i Rusi. I trudimo se da imamo dobre odnose - naveo je Vučić.

O usvojenoj deklaraciji

Tanjug/AP Photo/Armando Babani
 

Vučić je učesnicima samita rekao, tokom o usaglašavanja deklaracije koja je usvojena na samitu, da postoje stvari gde Srbije ne može da pravi kompromise.

- Ne možemo da prihvatimo države, jer bi smo time priznali Kosovo, i uvek o hiljadu detalja morate uvoditi račune. Ne možemo da prihvatimo to oko sankcija, jer niti imamo ovlašćenja, niti mogu, niti hoću da rušim politiku države Srbije i politiku koju je doneo Savet za nacionalnu bezbednost - dodaje predsednik.

I bila je, dodaje, još jedna stvar oko tog čuvenog “malignog uticaja" Rusije.

- Mi imamo i neke druge o čijem malignom uticaju možemo da govorimo. Imali smo izbore, pa smo videli kako je to izgledalo. Dakle, ako vama smeta Rusija, neću ja da kažem da nama neko drugi smeta, ali hoću da kažem da je bilo onih koji su imali takav uticaj u našoj zemlji, a da to nisu bili Rusi. I onda su to sklonili, izbacili - istakao je Vučić.

"Kurti želi da iseli Srbe sa KiM"

AP Photo/Bojan Slavkovic
 

Vučić je rekao da je ukidanje dinara na teritoriji KiM jasan pokušaj premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da protera Srbe iz južne pokrajine i poručio da će novac "kako god, biti obezbeđen".

- Kako god da bude, mi ćemo novac našem narodu da obezbedimo. Da definišemo jednom rečenicom, Aljbin Kurti hoće da istera Srbe sa Kosova i u toku je ne tako više ni tihi, već da ga ne zovem glasni, ali jasni pokušaj Kurtija da protera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta - rekao je predsednik za RTS. 

Naglasio je da razume muke srpskog naroda na KiM i da "mu krenu suze kada vidi naš narod da čeka ispred bankomata". 

- A možemo da im damo i tri puta više od onoga što im inače dajemo, samo zbog tehničkih stvari jednog neodgovornog čoveka koji bi želeo da protera ljude, koji bi želeo da uđe u legendu tako što će da uništi jedan ceo narod - rekao je predsednik. 

Poručio je da ljudi treba da znaju, dugoročno na bilo koji način, politika Kurtija neće moći da opstane. 

- A mi ćemo davati novac i donosićemo odluke u narednom periodu da još više i još snažnije pomognemo naš narod na KiM - poručio je Vučić. 

O proizvodnji municije

Printscreen/YouTube/ asnsbg
 

Vučić je kazao da je izdao naređenje da popunjenost rezervi municije vojske mora biti 100 odsto, a da se trenutno nalazi na nivou oko 62 odsto, i da kada je u pitanju zajednička proizvodnja municije zemalja Zapadnog Balkana i Ukrajine, Srbija mora da sagleda svoju poziciju.

- Na Zapadnom Balkanu značajni proizvođači su Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. I to 50 odsto Srbija, 30 odsto Hrvatska, 20 odsto Bosna i Hercegovina. Onda je jasno o čemu se radi. Ja sam rekao da mi moramo da sagledamo svoju poziciju -rekao je Vučić za RTS odgovarajući na pitanje da li je realno očekivati da zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajina zajedno proizvode municiju.

Predsednik je kazao da moramo mnogo sad da radimo kroz naše fabrike "Lučane" i "Slobodu" i "Krušik", da bismo, kako je istakao, sve artiljerijske rezerve (granate) od 122 mm do 155 mm mogli da popunimo.

On je naglasio da ostaje da se vidi kako će to biti učinjeno, ali da uz svo poštovanje koje ima prema privatnom sektoru kada je u pitanju proizvodnja naoružanja, ono što je najvažnije bi ipak želeo da se proizvodi u državnom sektoru.

O izveštaju ODIHR-a

Govoreći o izveštaju ODIHR-a, predsednik je pozvao vladu da prihvati sve njihove preporuke, kao i da su oni u njihovom izveštaju jasno stavili do znanja šta je to što Srbija treba da uradi.

Ranije danas Vučić je napisao da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da govori o teritorijalnom integritetu, jer nije gazila tuđi teritorijalni integritet. 

- Verujem da ćemo nastaviti da gradimo prijateljske odnose sa tom zemljom, koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poštujući odluku Saveta za nacionalnu bezbednost od pre dve godine, kao i da ćemo istrajati u politici prijateljstva prema drugim akterima sa istoka Evrope, uključujuči i Rusku Federaciju - napisao je predsednik.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike