Obraćanje Vučića iz Tirane: Iz deklaracije smo uspeli da uklonimo uvođenje sankcija Rusiji i "ruski maligni uticaj"

28.02.2024

13:28

0

Nama je važno da sa Ukrajinom imamo dobre odnose jer Ukrajina nije priznala Kosovo, a njihova odluka bi uticala na još dve evropske zemlje, rekao je Vučić

Obraćanje Vučića iz Tirane: Iz deklaracije smo uspeli da uklonimo uvođenje sankcija Rusiji i "ruski maligni uticaj"
Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na plenarnom sastanku u okviru Samita Ukrajine i Jugoistočne Evrope, posle čega se obratio javnosti.

-Ne znam koliko ste mogli da vidite, imali smo sastanak na kojem uz Erdogana i Micotakisa u video formatu, Zelenskog i Sandu, Plenkovića i nas 5 plus 1 sa Zapadnog Balkana, do malo pre su trajali razgovori oko rezolucije koju su svi sastavljali i to za nas nikad nije jednostavno. Prihvaćen je predlog pre sat vremena u potpunosti da se izbaci tačka o sankcijama Ruskoj Federaciji, o malignom uticaju Ruske Federacije, jer sam rekao da onda ubacimo koga mi doživljavamo da ima maligni uticaj, a onda kada su čuli koga mi sve doživljavamo sa malignim uticajem, onda su to izbacili, i ono što je za nas bilo od najvećeg značaja da se izbaci "naše države i naše zemlje", to su imali u 4 ili 5 tačaka, pa je onda ostalo u tački 6 i 7, pa su onda izbacili su iz tačaka 6 i 7. Ja sam rekao da mi iako želimo da podržimo međunarodno javno pravo, i naše ukrajinske prijatelje, mi to ne možemo da prihvatimo. Nemoguće je da se sada nešto desi jer smo obavešteni da je to prihvaćeno. To je deklaracija prihvaćena o ruskom napadu na Ukrajinu, ne pominju se sankcije, ne pominje se ruski maligni uticaj, tražio sam i zbog vojne neutralnosti, jer smo jedina zemlja koja neće u NATO i ne traži da ide u NATO, oni me gledaju čudno... U svakom slučaju mi Ukrajini nemamo šta da zamerimo, rekao sam u izlaganju da je Ukrajina jedna od retkih zemalja koja može da priča o teritorijalnom integritetu jer ona nije gazila tuđ teritorijalni integritet. Nama je važno da sa Ukrajinom imamo dobre odnose jer Ukrajina nije priznala Kosovo, a njihova odluka bi uticala na još dve evropske zemlje, rekao je Vučić i naglasio da država poštuje odluku Saveta za nacionalnu bezbednost od pre dve godine.

Tv Pink Printscreen
 

 

Predsednik je istakao da je Vjosa Osmani pred Rojtersovim kamerama i pred svima drugima rekla kako se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta.

-Onda se vi pitate je li moguće da takva vrsta dvoličja bez presedana može da postoji, ocenio je Vučić i dodao da je ona insistirala da se ponovo glasa za sankcije Rusiji ali joj to nije prošlo.

-Mi danas imamo mnogo posla, ide samit EU-Zapadni Balkan, da radimo na slobodnom tržištu.

Govoreći o izborima u Beogradu, Vučić je rekao da će razgovarati u petak popodne sa stranačkim kolegama koji insistiraju na formiranju vlasti u glavnom gradu. Do sada nisam menjao stav, ali saslušaću ih. Hvala im na tome što su me pitali, naveo je Vučić.  

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike