Petković: Pokazali smo punu opredeljenost za rešavanje problema, Kurti donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM!

27.02.2024

15:33

0

Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi - istakao je Petković

Petković: Pokazali smo punu opredeljenost za rešavanje problema, Kurti donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM!
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je delegacija Beograda pokazala punu opredeljenost za rešavanje problema kao i da mora da se nađe rešenje za dinarsku isplatu, ali da je sastanak u Briselu pokazao da odluka povodom uredbe tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou.

On je nakon sastanaka u Briselu rekao novinarima da činjenica da je u Briselu, za razliku od glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija, pokazuje opredeljenost Beograda da probleme rešava kroz dijalog, za razliku od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija koji donosi eskalatorne mere sa ciljem proterivanja Srba sa KiM.

- Sastanak je pokazao da odluka tzv. CBK podrazumeva rešenje na političkom nivou. Ja sam zato bio ovde, ne i Bisljimi. Posledice takve odluke su političke. Tačno je da se o dinaru nikada do sada nije razgovaralo u dijalogu, ali s obzirom na to da odluka tzv. CBK pogađa direktno Srbe, naravno da će se razgovarati u Briselu - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, važno je da se pokaže puna opredeljenost zbog čega je delegacija Beograda došla u punom sastavu i ukazala na razorne posledice odluke o dinaru.

- U diskusiji su predstavnici tzv. CBK govorili da Komercijalna banka ima više računa, što nije tačno, jer je 55.000 računa u Poštanskoj štedionici. To jasno pokazuje da ne postoji pravi razlog te tzv. uredbe CBK, da ni ne znaju sve detalje vezano za platni promet, već da je reč o čisto političkoj odluci - ukazao je Petković.

On je istakao je i da će Beograd učiniti sve da dođe do rešenja u Briselu.

- Posebno smo insistirali da sporne odredbe budu uklonjene i govorili da Poštanska štedionica mora da ostane na KiM i funkcioniše. Ne radi se ovde reč samo o narodu, već i srpskim institucijama, jer ako nemaju mogućnost za materijalne troškove pitanje je kako će da opstanu - rekao je on.

Dodao je da je važno da su na sastanku pokrenuta sva goruća pitanja i da je ukazano na probleme Srba, kao i da je Beograd istrajan da nađe rešenje i omogući da Srbi primaju svoje plate, penzije, socijalna davanja.

- Odluka pokazuje da Priština ne želi da formira ZSO i ugasi institucije koje su temelj ZSO. U razgovoru sa Lajčakom tet-a-tet, delegacije sa Lajčakom i na kraju trojnom sastanku ukazali smo na sve probleme. Došli smo do istog stava Lajčak i ja, da je za rešavanje pitanja nastalih zbog jednostrane politike potrebno je rešavanje na političkom nivou - istakao je Petković.

Kako je rekao očekuje nastavak razgovora, a Beograd će se odazvati pozivu Lajčlaka jer je ključno da se to pitanje reši.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike