"Kako jedna majka da detetu kupi mleko?": Vaspitači digli glas protiv terora koji Priština sprovodi ukidanjem dinara

27.02.2024

12:05

0

"Da li tako izgleda demokratsko društvo gde penzioneri ne mogu da podignu svoje stečene penzije"

"Kako jedna majka da detetu kupi mleko?": Vaspitači digli glas protiv terora koji Priština sprovodi ukidanjem dinara
Copyright TANJUG/ TV MOST

Vaspitači i zaposleni u predškolskim ustanovama u opštini Leposavić, njih pedesetak, okupilo se danas ispred filijale Banke Poštanska štedionica u Leposaviću kako bi ukazali na sve težu situaciju u vezi sa podizanjem zarada.

Okupljeni vaspitači i radnici pozvali su međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije, prenosi TV Most.

Jasmina Savić ekonomista PU "Veselo detinjstvo" iz Leška upitala je da li tako izgleda demokratsko društvo gde penzioneri ne mogu da podignu svoje stečene penzije. 

"Kao što znate nekome u Prištini je palo na pamet, proradila mu je mašta da ukine dinar i tako onemogući da ostvarimo osnovno pravo na život. Kako sada da jednom penzioneru kažete da ne može da ostvari svoju penziju i podigne novac koji je uplaćen iz naše Republike Srbije, a četrdeset godina je radio da bi stekao penziju, kako jedna majka da kupi mleko svom detetu kada ovde nemamo novca. Redovi su svakodnevni, ne možemo da ostvarimo naša osnovna ljudska prava", kazala je Savić. 

Srbi žive na rubu egzistencije

Ona je apelovala na međunarodnu zajednicu i zagovornike demokratije da se osvrnu i pogledaju na kakvom rubu egzostencije žive Srbi na Kosovu. 

"Sve to se događa na očigled međunarodne zajednice, zato smo se danas okupili i želimo da pošaljemo apel i poruku i vapaj, svim međunarodnim glasnogovornicima koji svakodnevno zagovaraju demokratiju na svim mestima da pod hitno preduzmu korake i reaguju tamo gde treba da nam se reši problem jer ovakav život je nezamisliv, jer je nemoguće ovako živeti, kako da živimo kada nemamo novca", istakla je Savić. 

TANJUG/ TV MOST
 

 

Da je situacija neizdrživa istakla je i Biljana Blagojević, vaspitač PU "Bambi" iz Sočanice koja ističe da im je ukinuto osnovno pravo da podignu zarađenu platu.

"Šta da očekujemo, zar posle toliko vremena šta smo sve preživeli od 1999. godine, šta smo doživeli, da sada u 21. veku nemamo svoja osnovna prava, nemamo svoje proizvode, nemamo platu, nemao svoj dinar, zar se tako danas živi? Zato molim sve u svetu da pogledaju sa kakvom se situacijom mi ovde suočavamo i nadam se u ime svih da će neko da stane uz nas. Situacija iz dana u dan postaje neizdrživa, da li treba da pakujemo svoje stvari i da napustano svoja ognjišta", rekla je Blagojević.

Odlukom vlade u Prištini o zabrani dinara svi pogođeni

Marijana Milunović, vaspitač PU "Naša Radost" iz Leposavića rekla je da su odlukom vlade u Prištini o zabrani dinara svi pogođeni.

"Građani su u jako nezavidnoj situaciji, prinuđeni smo svi da za svoje zarađene novčane nadoknade idemo u Rašku da podignemo novac, što nam iziskuje dodatno vreme dodatni trošak. Isto tako su stariji i bolesni najviše pogođeni, jer je za njih najteže", rekla je Milunović.

Takozvana kosovska centralna banka donela je uredbu kojom se od 1. februara zabranjuje upotreba dinara na KiM, a Priština je u dva navrata, bez ikakvog obrazloženja, zabranila transport dinara do trezora koji se nalazi u Leposaviću.
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike