Evropa lupila šamar Hrvatima: Njihovoj velikoj zabludi došao je kraj - ovo je dokaz da su Srbi u pravu kada je u pitanju Nikola Tesla

25.02.2024

18:53

0

Autor: 24sedam

Da je Tesla Srbin priznali su čak i Albanci

Evropa lupila šamar Hrvatima: Njihovoj velikoj zabludi došao je kraj - ovo je dokaz da su Srbi u pravu kada je u pitanju Nikola Tesla
Copyright Profimedia/Pixabay

Na društvenoj mreži X pojavili su se zvanični podaci koji pokazuju veliku zabludu Hrvata kada je u pitanju srpski naučnik i inovator Nikola Tesla.

Naime, poznati sajt "World of Statistics" objavio je zvanične podatke koji se mogu naći na Vikipediji povodom nacionalnosti velikog naučnika i inovatora Nikole Tesle.

U tim podacima, većina zemalja u Evropi tvrdi da je veliki naučnik Nikola Tesla bio Srbin, a među njima su čak i Albanci.

Ističe se njegovo dvojno državljanstvo Srbije i Amerike, međutim postoji jedan izuzetak.

Hrvatska na Vikipediji (usamljeno) tvrdi da je Tesla "hrvatski i američki pronalazač".

Nikola Tesla, inače prema srpskoj Vikipediji, bio je srpski pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

www_slon_pics / 90 images
 

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Teslini roditelji

Inače, Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin, kao i cela porodica, slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike