Srbi ni danas nisu mogli da podignu primanja zbog uredbe takozvane CBK

21.02.2024

14:55

0

Okupili su se ispred ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, ali ni danas nisu mogli da podignu svoje plate

Srbi ni danas nisu mogli da podignu primanja zbog uredbe takozvane CBK
Copyright Printscreen/Kosovonline

Prosvetni radnici sa Kosova i Metohije okupili su se ispred ekspoziture Poštanske štedionice u Kosovskoj Mitrovici, ali ni danas nisu mogli da podignu svoje plate, zbog uredbe koju je donela takozvana CBK, a kojom se zabranjuje upotreba dinara.

Jedan od okupljenih iz Ekonomske škole rekao je za Televiziju Most da prosvetni radnici stalno uče đake pravu i pravdi, a da se suočavaju sa nepravdom. Dragana Stanojević sa Filozofskog fakulteta apelovala je na međunarodnu zajednicu da se reše problemi.

Gužve su se stvorile i ispred pošte u Šilovu u opštini Gnjilane, a prosvetnim radnicima su se pridružili i penzioneri i korisnici socijalnih primanja, prenosi RTV Puls.

Jedan od korisnika koji je bio ispred pošte rekao je da su ljudi šokirani i da ne zna kako će da prežive ako se ovako nastavi.  - Režim iz Prištine ima za cilj da nas protera, samim tim jer nam uskraćuje da podignemo zarađeni novac - rekao je on.

Pored Srba pogođeni su i korisnici albanske nacionalnosti koji dobijaju sredstva iz centralne Srbije, a kojih u ovoj opštini ima puno, a dodatni problem je i što je prva najbliža pošta u Bujanovcu, do koje, stanovnici Kosovskog Pomoravlja putuju 40 do 60 kilometara. Jedna od korisnica albanske nacionalnosti koju penziju prima u dinarima ne zna kako će da preživi i šta da radi.

- Penzija mi je oko 20.000 dinara, njom plaćam hranu, račune, struju - rekla je ona. Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara brani upotreba dinara na KIM, a pre dva dana je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za kako kažu, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara. Rok koji su odredili, kako su naveli, neće moći da bude duži od tri meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike