Matica čvrsto pomaže svim sunarodnicima: Obezbeđen opstanak katedre na srpskom jeziku na Univrzitetu u Skoplju

26.01.2024

21:23

0

Rad studijske grupe srpskog jezika, koju trenutno pohađa 21 student, bio je ozbiljno ugrožen zbog nedostatka sredstava i pretilo joj je gašenje

Matica čvrsto pomaže svim sunarodnicima: Obezbeđen opstanak katedre na srpskom jeziku na Univrzitetu u Skoplju
Đorđe Miličević - Copyright 24sedam

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević danas je u Kumanovu predao predstavnicima Srba u Severnoj Makedoniji dokument kojim je omogućen opstanak katedre srpskog jezika na Univerzitetu u Skoplju.

Rad studijske grupe srpskog jezika, koju trenutno pohađa 21 student, bio je ozbiljno ugrožen zbog nedostatka sredstava i pretilo joj je gašenje već od ovog semestra, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Nakon što je prilikom prethodne posete Kumanovu upoznat sa ovim problemom, ministar Milićević je Srbima u Severnoj Makedoniji obećao da će pronaći rešenje i sprečiti gašenje jedinog visokoškolskog programa na srpskom jeziku.

Ministar je održao obećanje i danas je preneo da su obezbeđena sredstva za finansiranje učenja srpskog jezika u Skoplju.

- Jezik, tradicija, kulturna baština simboli su jednog naroda i ako nema tih simbola, nema ni našeg naroda bez obzira gde živeo - rekao je ministar Milićević.

On je naglasio i strateško opredelenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i cele Vlade, da "matica čvrsto pomaže svim sunarodnicima, koji žive van granica Srbije".

Ministar je večeras prisustvovao Svečanoj akademiji, koju su Srbi u Kumanovu organizovali povodom proslave dana Svetog Save.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike