Evropski IT gigant tuži Mariniku Tepić zbog neistina koje je iznela povodom hakerskih napada na EPS?

26.01.2024

11:22

0

Oglasili se iz ASSECO SEE Srbija

Evropski IT gigant tuži Mariniku Tepić zbog neistina koje je iznela povodom hakerskih napada na EPS?
Marinika Tepić - Copyright Foto: Printscren/N1

Potpredsednica Stranka slobode i pravde Marinika Tepić iznela je nedavno teške na račun IT firme  ASSECO SEE povodom hakerskih napada na sistem EPS. To je učinila pokušavajući da napadne premijerku Srbije Anu Brnabić, iznevši na njen račun optužbe da se "ućutala" povodom hakerskog napada na Elektroprivredu Srbije.

- Ućutala se Ana Brnabić o hakerskom probijanju EPS-a. Ćutala i kada je srušen sistem Katastra - navela je Tepić na mreži Iks i dodala: 

- Zna da su EPS i Katastar dali milione evra njenom bratu Igoru Brnabiću i firmi Asseco baš za IT rešenja. A baš čudno što su hakeri tako lako probili sisteme sa vrlo osetljivim podacima - dodala je ona. 

 

 

Podsetimo, hakerska grupa „Qilin“ je preuzela odgovornost za napad na sistem EPS-a. Ta grupa je objavila jedan deo dokumenata na društvenim mrežama, da bi potom najavila da će to isto uraditi i sa ostalim podacima.  

Povodom teških optužbi Tepićeve, oglasila se i prozvana firma ASSECO SEE, čije saopštenje prenosimo. 

Odgovor firme ASSECO SEE na optužbe Marinike Tepić

Povodom nedavno objavljenih neistinitih navoda potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić u kojima se hakerski napadi na EPS i Katastar dovode u vezu sa kompanijom ASSECO SEE, čime se narušava ugled i nanosi šteta poslovanju kompanije na regionalnom nivou, ističemo da ASSECO SEE Srbija nije povezan sa tim događajima.

Netačne tvrdnje koje je iznela gospođa Tepić direktno narušavaju integritet i reputaciju kompanije ASSECO SEE i smatramo da smo zloupotrebljeni u političke svrhe. 

Naglašavamo da su naši poslovni odnosi u potpunosti transparentni i bazirani isključivo na profesionalnim kriterijumima i zakonskim regulativama. ASSECO SEE neprestano teži održavanju visokih standarda u svim aspektima poslovanja, što uključuje i jasnu distancu od bilo kakvih privatnih ili neformalnih veza s pojedincima izvan okvira poslovnog konteksta. S tim u vezi, oštro osuđujemo i odbacujemo i svako povezivanje kompanije ASSECO SEE sa ljudima iz javnog i političkog života koji nemaju apsolutno nikakve veze sa našom kompanijom. 

Hakerski napad na EPS: Nakon slovenačke, i srpska energetika pod udarom

- Elektropriveda Srbije pretrpela je hakerski napad kripto tipa, ali on ni na koji način nije ugrozio proizvodnju, niti snabdevanje električnom energijom - saopšteno je iz EPS-a.

Nesmetano su se odvijale i sve aktivnosti trgovine električnom energijom uz poštovanje preuzetih obaveza - saopštili su iz EPS - a nakon hakerskog napada. 

Iz EPS-a su tada rekli i da su preduzete sve zaštitne mere u cilju očuvanja sistema i zaštite bezbednosti podataka. Iz bezbednosnih razloga IT sistemi su bili stavljeni van funkcije sve dok IT stručnjaci nisu bili potpuno sigurni da je virus eliminisan.

- Apelujemo na strpljenje korisnika portala "Uvid u račun", pošto je usled preduzetih zaštitnih mera otežan rad portala. O hakerskom napadu su obavešteni nadležni državni organi koji preuzimaju mere iz svoje nadležnosti – rekli su tada iz EPS-a.

Grupacija Asseco South Eastern Europe, u čijem je vlasništvu kompanija ASSECO SEE u Srbiji, deo je ASSECO Grupe koja posluje u više od 55 zemalja sa više od 27.000 zaposlenih, čije su članice izlistane na Varšavskoj berzi, berzi u Tel Avivu i američkoj NASDAQ Global Markets.  ASSECO grupa je među prve tri softverske kompanije koje obezbeđuju rešenja za javni sektor u regionu centralnoistočne Evrope za više od 350 organizacija, uključujući 220 lokalnih državnih tela u Poljskoj. 

24sedam/S.Š.
 

Tokom više od petnaest godina poslovne saradnje sa javnim sektorom u Republici Srbiji, uspostavili smo produktivne odnose sa preko 20 uglednih institucija. Naši projekti su rezultat stručnosti, predanosti i doslednosti u postizanju rezultata, čime smo stekli poverenje kao pouzdan partner.

Poslujući sa javnim i privatnim sektorom u potpunosti poštujemo sva tržišna pravila i važeće regulatorne okvire, uz odgovorno i transparentno delovanje.
Imajući u vidu nesagledivu štetu koju zlonamerne izjave nanose našoj kompaniji, u budućem periodu ćemo biti primorani da svoje poslovanje zaštitimo korišćenjem raspoloživih pravnih sredstava - istakli su iz ASSECO SEE Srbija.  

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike