Vučić u Davosu: Srbija više nego udvostručila vrednost ukupnog BDP-a! (FOTO)

18.01.2024

10:46

0

Autor: 24sedam

Vučić je prvi najavljen da govori u diskusiji, kao predsednik zemlje koja ima prosperitetnu i najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu

Vučić u Davosu: Srbija više nego udvostručila vrednost ukupnog BDP-a! (FOTO)
Copyright Printscreen RTV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u diskusiji "Novo evroazijsko svitanje" na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, da je Srbija uspela više nego da udvostruči vrednost ukupnog BDP-a od 2012/2013. godine do sada, sa 32 milijarde na 69 milijardi evra.

Vučić je prvi najavljen da govori u diskusiji, kao predsednik zemlje koja ima prosperitetnu i najveću ekonomiju na Zapadnom Balkanu.

- Od 2012-2013. više smo nego udvostručili naš ukupni BDP, sa 32 milijarde na skoro 69 milijardi. Da, zemlje Zapadnog Balkana, Jugoistočne Evrope, imaju veću stopu rasta od Evropske unije. Kao što znate fleš procena rasta zemalja Evropske unije je 0,6 ove godine, a za sledeću godinu poslednja predviđena od Svetske banke je 0,9 odsto - rekao je Vučić.

Printscreen / Instagram / buducnostsrbijeav
 

Dodao je da su za EU prognoze rasta sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu.

- A naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. Ali to znači da je naša ekonomija konzistentna, kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama 60-64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32-33 oddsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje - naveo je predsednik. 

Na panelu pored Vučića između ostaliuh govore i Odil Reno-Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj, Mirek Dušek, izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma, Irakli Garibašvili, predsednik Vlade Gruzije.

Podsetimo, predsednik Srbije boravi u Davosu na Svetkom ekonomskom forumu, gde je imao niz bilateralnih sastanaka, između ostalih i sa Miroislavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o pregovorima sa Prištinom.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike