Rusija osuđuje odluku SAD da pošalju „džaveline“ tzv. Kosovu

17.01.2024

11:51

0

Ona je na brifingu istakla da Rusija odlučno osuđuje sve pokušaje da se naoružaju nelegitimne paravojne strukture Prištine

Rusija osuđuje odluku SAD da pošalju „džaveline“ tzv. Kosovu
Kremlj - Copyright Profimedia

Moskva osuđuje planove Vašingtona da pošalje tzv. Kosovu protivtenkovske sisteme „džavelin“, jer to podriva pregovarački proces, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je na brifingu istakla da Rusija odlučno osuđuje sve pokušaje da se naoružaju nelegitimne paravojne strukture Prištine.

„Neodgovornost koju pokazuju Vašington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava, odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizik od destabilizacije kako u samoj pokrajini tako i u balkanskom regionu“, poručila je diplomata.

Prethodno, američki Stejt department odobrio je moguću prodaju tzv. Kosovu raketa „džavelin“ u vrednosti od 75 miliona dolara, saopštila je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti Pentagona, koja je odgovorna za isporuke vojne tehnike i oružja u inostranstvu na osnovu međuvladinih sporazuma.

Podsetimo, ranije je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofera Hil obavestio na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o američkoj odluci da prihvati zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa „džavelin“. Predsednik Srbije je rekao da je to veliko razočaranje za našu zemlju.

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Ejup Maćedonci potvrdio je da su započete procedure za kupovinu protivtenkovskih raketa "džavelin" za tzv. Kosovo od SAD i istakao da je odluka o toj nabavci deo plana tranzicije KBS u vojsku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike