Brnabić se sastala sa premijerom Sao Tome i Prinsipe: Produbljivanje saradnje sa prijateljskom zemljom

17.01.2024

11:29

0

Nakon tet-a-tet sastanka počeo je i bilateralan sastanak delegacija dve zemlje

Brnabić se sastala sa premijerom Sao Tome i Prinsipe: Produbljivanje saradnje sa prijateljskom zemljom
Copyright TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emeri Trovoadeom i tom prilikom poručila da dve države imaju dobre i konkretne planove za saradnju, kao i da je Srbija zadovoljna sveukupnom saradnjom sa tom afričkom državom. Ona je istakla da su razgovarali o saradnji dve zemlje u četiri strateške oblasti, a kao prvu je navela digitalizaciju javne uprave i uvođenje elektronske uprave.

"Pod dva, poljoprivreda i bezbednost u oblasti hrane, ali takođe povećanje produktivnosti proizvodnje upotrebom savremenih tehnologija, nešto u čemu je Srbija jako dobra i ima dobre naučne institute, pre svega Institut Biosens, njihovu ekspertizu vam stavljamo u potpunosti na raspolaganje" rekla je Brnabić.

Kao treću oblast saradnje navela je bezbednost i saradnju u domenu odbrane, a kao četvrtu oblast navela je saradnju u oblasti obrazovanja, što Brnabić vidi kao dobar zalog za budućnost.

Ona je zahvalila premijeru na tome što Sao Tome i Prinsipe poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na pomoći i podršci da Srbija dobije dodatne glasove afričkih zemalja za organizaciju izložbe EXPO 2027. u Beogradu.

Tanjug/Vladimir Sporčić
 

 

"Drago mi je što smo imali prilike da razgovaramo i o vašem učešću, odnosno učešću Sao Tome i Prinsipe na ovoj značajnoj manifestaciji. Mi ćemo u znak zahvalnosti za svu vašu podršku i za vaš glas biti otvoreni da ponudimo sve moguće pogodnosti, kako bismo se na najbolji mogući način predstavili 2027. zajedno, a celom svetu, u Beogradu", poručila je Brnabić.

Ona je ocenila da dve države imaju dobre polazne osnove za buduću saradnju i podsetila je da su dve vlade u februaru 2022. godine potpisale okvirni sporazum o saradnji, a iste godine je potpisan i Memorandum o razumevanju u saradnji u oblasti poljoprivrede. 

"U septembru 2023. godine sporazum između naše dve vlade o saradnji u oblasti odbrane, a ja se nadam da ćemo i u februaru ove godine, već u narednih nekoliko dana, potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma tokom vašeg prisustva na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu", rekla je Brnabić. 

Ona je podsetila i da je Trovoada u okviru svoje posete Srbiji već imao priliku da se sastane sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i navela je da će se Trovoada sastati i sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem, kao i da će u okviru svoje posete imati priliku da razgovara sa predstavnicima Insitituta Zemun Polje i Instituta Mihajlo Pupin. 

Nakon tet-a-tet sastanka počeo je i bilateralan sastanak delegacija dve zemlje, kojem je prisustvovao i ministar informiranja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe 2013. godine donela je odluku o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini. 

TANJUG/ MIT/ MARINA JANČEVIĆ
 

 

 

Pre sastanka sa premijerkom, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa premijerom Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe. 

Vlada Srbije donirala je 100.000 dolara Demokratskoj Republici Sao Tome i Principe za sanaciju od poplava 2022. godine, a u novembru prošle godine Srbija je donirala je 20 tona semena zemunpoljskih hibrida kukuruza Ministarstvu poljoprivrede i ribarstva ove države.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike