Marko Đurić: Reči Martina Lutera Kinga danas odjekuju još snažnije

15.01.2024

22:35

0

On je dodao da danas Kingove reči o miru u svetu "izgovorene pre 60 godina u njegovom govoru za Nobelovu nagradu za mir 1964. godine odjekuju još snažnije"

Marko Đurić: Reči Martina Lutera Kinga danas odjekuju još snažnije
Marko Đurić - Copyright FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić odao je danas počast Martinu Luteru Kingu Mlađem povodom 95. godišnjice njegovog rođenja, poručivši da reči borca za ljudska prava "odjekuju još snažnije".

- Na 95. godišnjicu rođenja Martina Lutera Kinga, pridružujemo se ljudima u Sjedinjenim Državama i širom sveta u odavanju počasti izuzetnom vizionarskom lideru i jednom od pionira pokreta za ljudska prava - napisao je Đurić na društvenoj mreži X.

On je dodao da danas Kingove reči o miru u svetu "izgovorene pre 60 godina u njegovom govoru za Nobelovu nagradu za mir 1964. godine odjekuju još snažnije".

Svake godine, trećeg ponedeljka u januaru, Amerikanci odaju počast Kingu, ubijenom lideru građanskih prava koji je 1950-ih i 1960-ih godina organizovao nenasilne proteste protiv segregacije i predvodio borbu za ravnopravnost crnaca i glasačka prava.

Širom zemlje održane su parade, molitvene službe i humanitarni događaji.

King, koji je rođen 15. januara 1929. godine, bio je američki baptistički sveštenik, aktivista i politički filozof koji je predvodio pokret za građanska prava od 1955. do 1968. godine kada je ubijen.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike