Direktno kršenje Rezolucije 1244: Tzv. KBS ima 223 oklopna vozila, a ne bi smeli da postoje

13.01.2024

12:53

0

"Za nas tu nema iznenađenja. Amerika to vodi, Amerika time rukovodi"

Direktno kršenje Rezolucije 1244: Tzv. KBS ima 223 oklopna vozila, a ne bi smeli da postoje
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbednosne agencije u Beogradu, da tzv. kosovske snage bezbednosti raspolažu sa 223 oklopna vozila i da im je plan da taj broj povećaju na 350.

Kako je naveo, neregularne i nelegalne snage Albanaca na KiM uopšte ne bi smele da postoje.

- Tzv. kosovske snage bezbednosti, koje ne smeju da postoje po međunarodnim javno-pravnim normama i po Rezoluciji 1244, bez sopstvene proizvodnje, ukupno u ovom trenutku imaju, zajedno sa tzv. kosovskom policijom 223 oklopna vozila. To su lako oklopljena vozila, najčešće su vozila za prevoz pešadijskih jedinica. Tu ima osim "gardijana", "hamera" najviše, ali ima i turskih "vurana", "kirpija", "kobri", nekih "ambera" i tako nešto. To su sve turska vozila koja su dobili - rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je plan da se broj tih oklopnih vozila poveća, kao i broj osoblja.

- Oni žele da povećaju na 350 oklopnih vozila, žele da 2027. imaju 5.500, kako oni to kažu, profesionalnih vojnika u KBS-u i još 20.000 u prvoj rezervi, to su njihovi planovi. Za nas tu nema iznenađenja. Amerika to vodi, Amerika time rukovodi, to rade veliki stručnjaci, ozbiljni ljudi, oni će biti i mentalno, i fizički, i organizacijski, vrlo, vrlo spremni. Amerikanci i NATO to rade na izuzetno ozbiljan i odgovoran način - izjavio je Vučić.

Predsednik je rekao da je naše da razumemo šta je to što se zbiva oko nas, da čuvamo mir, da čuvamo stabilnost, ali i da snažimo našu vojsku.

Kako je rekao, koordinacija bezbednosnih struktura Srbije tj. MUP-a i vojske je vrlo dobra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike