Odluka SAD o prodaju naoružanja lažnoj državi samo zaoštrava situaciju: Svetski mediji prećutkuju kako Srbi žive na KiM

12.01.2024

16:20

0

Nemačka javnost, nažalost, nije upoznata sa položajem Srba na KiM, jer glavni mediji jednostrano izveštavaju i u fokus ne stavljaju taj problem

Odluka SAD o prodaju naoružanja lažnoj državi samo zaoštrava situaciju: Svetski mediji  prećutkuju kako Srbi žive na KiM
Copyright Profimedia

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da tzv. Kosovu proda protivtenkovske rakete "Džavelin" predstavlja novi nivo zaoštravanje situacije, ocenio je predsednik Spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron, ističući da je Ukrajina najbolji primer kako zapravo funkcioniše "oružje za mir".

- Pitam se, iskreno, zašto Amerikanci isporučuju tako teško naoružanje nekoj tvorevini kakvo je (tzv.) Kosovo. To je krizni region. Tvorevina stvorena uz kršenje međunarodnog prava i integriteta tadašnje Jugoslavije. Smatram da je to dalji korak ka eskalaciji - rekao je Bistron na pitanje da li odluka SAD, onako kako je predstavljena, doprinosi stabilnosti.

Na konstataciju da Zapad tvrdi da ruski predsednik Vladimir Putin želi da destabilizuje Zapadni Balkan, Bistron je ironično primetio da je "Putin tako zao i destabilizuje Balkan tako što je nagovorio Amerikance da isporuče oružje, te da iza svega stoji ruski predsednik".

Profimedia
 

Na pitanje zašto Nemačka ćuti pred naoružavanjem tzv. Kosova, odgovara da je to odraz nepoštovanja međunarodnih sporazuma.

- Već sada je policija takozvanog Kosova opremljena tako da se šetaju s dugim cevima. To je već sada paravojna formacija. Ono što je obećano sporazumima, da su to samo snage za očuvanje bezbednosti i policija, ne poštuje se, već se ide korak dalje u naoružavanju - kritikuje Bistron.

Dodaje i da nemačka javnost, nažalost, nije upoznata sa položajem Srba na KiM, jer glavni mediji jednostrano izveštavaju i u fokus ne stavljaju taj problem.

- To je slično kao sa istočnim regionima Ukrajine. Dugo godina se nije pisalo o maltretiranju tamošnje ruske manjine, pa čak ni da je ukrajinska vojska pucala na njih i da je bilo hiljade mrtvih. Sve to je bilo bez medijske pažnje. Isto se dešava i sa kosovskim Srbima. Mediji prećutkuju da postoji konflikt i zato nemačka javnost ne zna kako Srbi žive na KiM. Slično je sada i sa protestima u Nemačkoj, čije razmere vlast želi da prećuti - ukazao je Bistron.

Profimedia
 

Na pitanje zašto je Nemačka najveća podrška tzv. Kosovu u Evropi, Bistron je kazao da to treba pitati nemačku vladu, jer on ne vidi nikakvu korist po zvanični Berlin.

Najavio je konferenciju na temu nepoštovanja međunarodnog prava i primenu dvostrukih aršina u politici.

- Dvostruki standardi su postali nepodnošljivi i potpuno transparentni u slučaju Ukrajine, gde se vidi kako se neka dela potpuno drugačije tretiraju. To su zanimljiva pitanja našeg doba - rekao je Bistron.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike