Mali: Njima treba neko sa kim mogu da upravljaju, sa Vučićem ne mogu

07.01.2024

23:15

0

Predlozi o međunarodnoj arbitraži za izbore koji dolaze iz inostranstva način da se spolja utiče na srpsku unutrašnju politiku

Mali: Njima treba neko sa kim mogu da upravljaju, sa Vučićem ne mogu
Siniša Mali - Copyright Printscreen TV Pink

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je večeras da postoji interes zemalja u regionu, pojedinih ljudi i zemalja članica EU da u Srbiji bude nemira, kako bi se smenila vlast koju su građani izabrali na izborima.

"Da dođe do nasilne promene vlasti, da ne bude kako građani Srbije kažu, nego kako oni kažu. Jer njima treba neko sa kim može da se upravlja, sa Aleksandrom Vučićem ne može. Čovek koji je pokazao koliko voli ovu Srbiju", izjavio je Mali u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

Komentarišući proteste dela opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" koji su počeli nakon izbora, on je istakao da su protekli izbori bili "čisti kao suza" i po njegovim rečima, uloženo je desetine, ako ne i stotine miliona evra kako bi se promenila vlast u Srbiji.

"Kome je u interesu da Srbija nastavi da se razvija, kome je u interesu da bude lider u regionu, kome je u interesu da vodi nezavisnu, samostalnu politiku? Pa nikome. Ako pogledate kako su reagovale zemlje u regionu, svi su se radovali svakom protestu, svi su se radovali svakome nemiru koji se dešavao u Srbiji i Beogradu", rekao je Mali.

On je saglasan sa komentarom da su predlozi o međunarodnoj arbitraži za izbore koji dolaze iz inostranstva način da se spolja utiče na srpsku unutrašnju politiku.

Suverena i nezavisna politika

"A to je ono što mi ne dozvoljavamo i vodimo našu politiku koja je suverena i nezavisna", istakao je Mali.

TV Prva
Siniša Mali

On smatra da predstavnici opozicije znaju da izbori nisu pokradeni i da znaju da nije bilo krađe glasova. 

"Dakle, to vam samo govori koliko ti ljudi, neću da kažem da ne vole, nego ću veoma otvoreno da kažem da mrze svoju zemlju i koliko znaju da škode svojoj zemlji upravo radeći to", rekao je Mali.
On je podsetio da je opozicija govorila kako će predsednik Vučić da prizna tzv. Kosovo, da uvede sankcije Rusiji, da uvede Srbiju u NATO, što on nije uradio.

Mali rekao je večeras da je novac najmanji problem kada se razmišlja o ideji obaveznog služenja vojnog roka i on smatra da je to ideja "gde novac ne treba da se dovede u pitanje".

"Zamislite samo za jednu lokalnu samoupravu, kada biste osposobili te kasarne, da li Negotin, Sombor, bilo koji drugi grad. Podiže lokalnu ekonomiju, podiže lokalni grad. ako uložimo u rekonstrukciju pojedinih kasarni, opet smo uložili u našu zemlju. Građevinska industrija dobija neki novac, zapošljavaju se ljudi, vraća se PDV ili bilo koji drugi porez u budžet", izjavio je Mali u emisiji "Hit tvit" na TV Pink.

Jaka vojska garant mira

On je istakao da je jaka srpska vojska garant mira i slobode, i dodao da bi bilo neodgovorno u ovakvoj bezbednosnoj situaciji u svetu ne razmišljati o bezbednosti Srbije i jačanju Vojske Srbije.

"I mi danas ulažemo stostruko više nego pre samo 10, 15 godina i naša vojska je sto puta, ako ne i više, jača nego što je bila samo pre 10 godina.  Ako hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost, svoju nezavisnost. A jasna je naša politika, mi nećemo da budemo deo nijedne druge vojne alijanse, hoćemo da naši avioni čuvaju naše nebo, hoćemo da naša vojska čuva teritoriju naše zemlje. Dakle, garant za to je jaka vojska", poručio je Mali. 

On je rekao da će o uvođenju vojnog roka biti otvorena rasprava, jer iz Vlade smatraju da bi bilo neodgovorno da se o tome ne razgovara otvoreno.

"Otvaramo raspravu, želimo da ukažemo na prednosti svega toga. Treba da jačamo osećaj da pripadamo Srbiji, kult zastave, kult himne", naveo je Mali.
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike