Evo ko stoji iza ,, studenata'' koji predvode proteste u Beogradu: Sada je sve jasnije, ovako ih finansira moćna zapadna zemlja (FOTO/VIDEO)

27.12.2023

15:40

0

Dakle, nemačkim novcem finansiraju se "aktivisti" koji predvode "studentske proteste" u Beogradu

Evo ko stoji iza ,, studenata'' koji predvode proteste u Beogradu: Sada je sve jasnije, ovako ih finansira moćna zapadna zemlja (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Emilija Milenković, Ivan Bjelić, Nikola Ristić. Ovo troje mladih često su viđena lica na protestima opozicione liste "Srbija protiv nasilja", a juče su bili u prvom planu "studentskog protesta". Iako "nisu studenti", kako su to sami rekli i podvukli na društvenim mrežama i Ivan i Nikola. 

A ko su onda zapravo?

Ivan Bjelić, koji je juče na "studentskom protestu" održanom u Birčaninovoj ulici je, kako sam kaže "dobro društvo za proteste". Pored toga je i član Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije. 

Ivan Bjelić ima i dobru finansijsku zaleđinu. Pored toga što je član Upravnog odbora KOMS-a, Bjelić je i koordinator organizacije "Forca Požega", koja novac prima kao projekat fondova za evrointegracije. Samo za projekat "Ka Evropi - sa zanjem i saznanjem" Foruma civilne akcije FORCA Požega, predložen je budžet od 1.566.000 dinara, prema podacima Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije. 

printscreen
 

Emilija Milenković još jedna je "aktivistkinja", takođe članica Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije. Za razliku od Ivana, ona u slobodno vreme "ruši rodne barijere", kako navodi u svom opisu na stranici. 

printscreen
 

A šta je Krovna organizacija mladih Srbije, čija dva člana Upravnog odbora aktivno predvode "studentske proteste" (iako Ivan sam kaže da nije student).

U pitanju je nevladina organizacija finansirana nemačkim parama. 

printscreen
 

Ista ta NVO "Krovna organizacija mladih Srbije" realizuje i jutjub kanal "Hiljadu zato":

- Kanal Hiljadu Zato realizuje Krovna organizacija mladih Srbije u okviru programa "Young Media - Media for and with young people" (Medij za i sa mladima), u sardnji sa DW Akademie i uz podršku Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju - navodi se u opisu kanala.

printscreen
 

I tu dolazimo do još jednog aktiviste, koji takođe kaže da nije student. Nikola Ristić, koji je na protestu ispred RIK-a snimljen i tokom napada na člana RIK-a, jedan je od voditelja kanala ali i saradnik nemačkog Dojče velea. 

printscreen
 

Dakle, nemačkim novcem finansiraju se "aktivisti" koji predvode "studentske proteste" u Beogradu.  

Ivan Bjelić - Đilasov Robespjer koga finasira i Nemačka 

Ivan Bjelić je ispred RIK-a uočen među grupom mladih ljudi koja je od Srđana Milivojevića i Aleksandra Jovanovića Ćute tražila odgovor na pitanje šta su dalji koraci, prvog dana protesta.

On je član upravnog odbora KOMS-a, koji finansira i Nemačka.

Na sajtu KOMS-a, oni su predstavljeni kao krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), kao savez 111 udruženja mladih i za mlade, koji predstavlja najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Srbiji.

Već medijski prepoznatljiv, mladi demonstrant ispred RIK-a Ivan Bjelić ima, dakle, dobru finansijsku osnovu. 

Bjelić je koordinator organizacije „Forca Požega“, koja kao NVO novac prima kroz projekat fondova za evrointegracije.

Ova organizacija je 2020. godine prihodovala 5.597.000 dinara, dok su njeni ukupni rashodi iznosili 5.492.000 dinara. 

printscreen
 

Naredne godine, prihodi su duplirani, a prošle, 2022. godine i utrostručeni u odnosu na 2020. godinu, pokazuje bilans APR-a.

Samo za projekat „Ka Evropi – sa znanjem i saznanjem“ Foruma civilne akcije FORCA Požega, predložen je budžet od 1.566.000 dinara, prema podacima Ministarstva za evropske integracije Republike Srbije. 

printscreen
 

Bijelić je takođe poznat kao ljubitelj oružja i nasilja, što se može videti po njegovim brojnim objavama na društvenim mrežama u kojima se hvali time. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Alo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike