Dačić: Nadam se da izbori neće biti ponovljeni

26.12.2023

21:00

0

Kada se proglase izborni rezultati, onda teku rokovi za konstituisanje organa

Dačić: Nadam se da izbori neće biti ponovljeni
Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Lider Socijalističke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da se nada da izbori u Beogradu neće biti ponovljeni i dodao da očekuje da će prevagnuti svest da je u interesu svih da se izborni proces završi što pre i krene u formiranje organa, između ostalog i što protesti i nasilje stavaraju loš utisak o zemlji u inostranstvu.

- Nadam da izbori neće biti ponovljeni, mislim da to nije pametna odluka jer na izbore se izlazi upravo da se vidi ko raspolaže kolikim narodnim kapacitetom i da se na osnovu toga formira vlast - rekao je Dačić za Tanjug nakon razgovora o tome šta predstoji na polju konstituisanja vlasti.

Na pitanje da li u narednim danima ima prostora za razgovre o nekim postizbornim planovima Dačić kaže da nema i da tereba ići korak po korak i završiti izborni proces.

- Kada se proglase izborni rezultati, onda teku rokovi za konstituisanje organa, a to znači ja mislim da je 30 dana rok za konstituisanje Skupštine Srbije i ja mislim za gradonačelnika, odnosno za Skupštinu grada Beograda. To je tu različito, treba da se izabere gradonačelnik Beograda, a u Skupštini je izbor rukovodstva Skupštine - podsetio je.

Na pitanje šta ako Branimr Nestorović, nosilac liste Mi - glas iz naroda, ne prelomi na neku stranu, kaže da se nada da će biti dovoljno svesti o važnosti završetka izbornog procesa.

- Nadam da će biti dovoljno svesti da je važno zbog trenutka u kojem se nalazimo, a taj trenutak je dosta bitan da se izborni proces završi što pre. Nije ugrožena bezbednost i stabilnost naše zemlje u smislu da postoji neki bezbednosni rizik - rekao je Dačić.

- Ugled zemlje, slike koje se šalju, laži koje se o nama pišu, stvaraju loš utisak kod ljudi u inostranstvu, a možda i kod investitora i kod nekih drugih i time se nanosi šteta interesima Srbije. I zato mislim da je interes svih da se što pre završi izborni proces i da se krene u konstituisanje državnih organa - rekao je on.

Na kostataciju da "Srbija protiv nasilja' neće učestvovati na ponovljenim izborima kaže da to ne utiče na izborni rezulat jer se izbori ponavljaju na tredesetak mesta što gotovo ne može da promeni broj poslanika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike