Obijene kancelarije Unmika u Zubinom Potoku i Leposaviću: Ukraden nameštaj, vandalizovane table

24.12.2023

11:21

0

Iz Unmika su potvrdili obijanje njegovih kancelarija

Obijene kancelarije Unmika u Zubinom Potoku i Leposaviću: Ukraden nameštaj, vandalizovane table
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Kancelarije Unmika u opštinskim zgradama u Leposaviću i Zubinom Potoku su obijene, a iz prostorija su ukradeni kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora u Prištini.

Jedini koji se nalaze u opštinskoj zgradi u Zubinom Potoku od maja su pripadnici Kosovske policije.

Do protesta u maju nakon lokalnih izbora na severu Kosova, Unmik je koristio kancelarije u zgradama skupština opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

AP Photo/Dejan Simičević
 

Službenici Unmika su u ponedeljak uz asistenciju KFOR-a došli da obiđu kancelarije, da bi tamo zatekli sledeće stanje:

- U Leposaviću, u kancelariju su ušli aktuelni opštinski službenici, a tabla Unmika je uklonjena. U Zubinom Potoku kancelarija Unmika je vandalizovana, ukraden je kancelarijski nameštaj, frižider i drugi predmeti, a jedini koji se nalaze u opštinskoj zgradi u Zubinom Potoku od maja su pripadnici kosovske policije, rekao je član diplomatske zajednice na Kosovu za Kosovo onlajn.

Iz Unmika su potvrdili obijanje njegovih kancelarija.

- Pristup Unmika kancelarijama koje se nalaze u opštinskim zgradama u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću je ograničen od incidenata u maju 2023. Unmik je posetio svoje kancelarije u nekoliko navrata kako bi povratio deo svoje imovine i procenio prostorije sa podrškom KFOR-a i u koordinaciji sa kosovskim vlastima. Unmik je izrazio zabrinutost kosovskim vlastima zbog neovlašćenog ulaska u njegove prostorije i podsetio da su prostorije i imovina Ujedinjenih nacija nepovredivi i da pristup tim prostorijama mora biti zaštićen i garantovan u svakom trenutku, navodi se u pisanom odgovoru Unmika.

Shodno Konvencijama o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija je Konvencija koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 13. februara 1946. godine u Njujorku, prostorije Ujedinjenih nacija su nepovredive.

Imovina i sredstva Ujedinjenih nacija, gde god da se nalaze i ko god da ih drži, trebalo bi da budu zaštićeni od pretresa, rekvizicije, konfiskacije, eksproprijacije i bilo kog drugog oblika mešanja, bilo putem izvršne, administrativne, sudske ili zakonodavne radnje.

Bonus video: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kosovo-online

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike