Zapadne obaveštajne službe pripremaju obojenu revoluciju u Srbiji: Otkriveno ko finansira Proglas i ko je projektovan za vođu novog Otpora

09.12.2023

20:00

0

Proglas čine pojedinci koji su odavno poznati po svom autošovinizmu i antisrpskim stavovima

Zapadne obaveštajne službe pripremaju obojenu revoluciju u Srbiji: Otkriveno ko finansira Proglas i ko je projektovan za vođu novog Otpora
Ilustracija - Copyright Printscreen

Izbori u Srbiji su sve bliže, a kako je sve izglednije da NATO opozicija neće dobiti podršku naroda, njihovi gospodari i nalogodavci postaju sve nervozniji, pa svojim pulenima pokušavaju da pomognu na svaki mogući način.

Ta pomoć se odavno ne ogleda samo u verbalnoj podršci koju opozicionari dobijaju prilikom poseta zapadnim ambasadama, nego se mešanje u izborni proces preselilo na obaveštajni plan.

 

 

Najbolji primer za to je inicijativa "Proglas" koju čini nekoliko poznatih ličnosti koje tokom ove kampanje indirektno podržavaju Đilasovu NATO opoziciju. Proglas čine pojedinci koji su odavno poznati po svom autošovinizmu i antisrpskim stavovima poput Dragana Bjelogrlića, Miodraga Majića, Vladimira Kostića, Vladice Cvetkovića i drugih.

Na prvi pogled, ova inicijativa nije ništa drugo do grupa autošovinista koji pokušavaju da zavedu što veći broj građana Srbije da glasaju za NATO opoziciju koja se otvoreno zalaže za priznavanje nezavisnosti tzv. države Kosovo, uvođenje sankcija Rusiji i ulazak Srbije u NATO pakt.

Iza Proglasa se krije krovna prozapadna nevladina organizacija

Međutim, iza svega se krije nešto mnogo ozbiljnije. Naime, kako je 24sedam već pisao, zapadnjačke obaveštajne službe uveliko rade na obaranju legitimno izabrane vlasti u Srbiji i dovođenju svojih piona u fotelje, a Proglas je samo jedan od projekata koji je stvoren zarad ostvarenja tog cilja.  

Prema pisanju RT, domen proglas.co.rs na kome se potpisuje podrška Proglasu registrovala 7. novembra nevladina organizacija "Građanske inicijative". 

Printscreen
 

- Da su u pitanju baš Građanske inicijative koje su javnosti poznate kao jedna od prozapadnih nevladinih organizacija, svedoči i adresa registranta domena - Kneza Miloša 4, što je Kuća ljudskih prava i demokratije, odnosno zgrada u kojoj je smeštena mreža NVO - Građanskih inicijativa, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom), Helsinškog odbora za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku - navodi RT.

Printscreen
 

"Građanske inicijative" predstavljaju jednu od krovnih prozapadnih nevladinih organizacija u Srbiji koja je obilno finansirana iz zapadnih zemalja. Zvanična lista donatora je duga a neki od njih su: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Velike Britanije, Evropska komisija, Fondacija Instituta za otvoreno društvo, Soroševa Fondacija za otvoreno društvo, Freedom House, Friedrich Ebert Shiftung, Kosovska fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, Nacionalni fond za demokratiju (NED), Savet Evrope, Svetska banka, Ujedinjeni metodistički komitet za pomoć, USAID...

NVO Građanske inicijative dobile gotovo 216 miliona dinara donacija iz inostranstva

Prema podacima koje su javno izneli NVO "Građanske inicijative" su od 2014. do 2020. godine dobile čak 215.841.999,00 dinara u vidu donacija!

Printscreen
 

Prema finansijskim izveštajima koje je ova NVO podnela samo za 2014, 2016, 2017. i 2020. godinu, prihodi ostvareni na tržištu iznose tek 5.999.000,00 dinara dok su donacije, koje su gotovo isključivo dolazile od stranih vlada, fondacija i udruženja iznosili gotovo 216 miliona dinara!

Mnogi od ovih donatora svojevremeno su finansijski i logistički podržavali opoziciju u Srbiji devedesetih godina, organizovali obojenu petooktobarsku revoluciju i doveli na vlast pione koji su rasprodali državnu imovinu, uništili srpsku vojsku, a od naše zemlje napravili koloniju Zapada. Posle Srbije mnoge od organizacija su isto uradile i u još nekoliko država, poput Ukrajine, Gruzije...

Printscreen
 

Paralelno sa promocijom Proglasa, zapadne službe aktivno rade na organizovanju drugih organizacija koje će biti aktivirane u obojenoj revoluciji. Na sajtu NVO Građanske inicijative postoji čak i "vodič za proteste" u kojem je detaljno objašnjeno kako njihovi istomišljenici treba da se ponašaju ukoliko budu privedeni na demonstracijama. Zanimljivo, taj deo sajta je ukrašen dobro prepoznatljivim simbolom pesnice koji je bio logo nekadašnjeg "Otpora", ali i Proglasa...

Savo Manojlović vođa novog "Otpora"

Kao i Petog oktobra, plan je da udarnu pesnicu obojene revolucije predstavlja zavedena omladina. Za njihovog predvodnika projektovan je vođa NVO "Kreni-promeni", Savo Manojlović, koji je takođe i član NVO "Građanske inicijative". On već uveliko širom Srbije organizuje ćelije svoje NVO, koje bi pod maskom borbe za životnu sredinu, trebalo da izazivaju haos kada za to dobiju naređenje.

Amir Hamzagic/ATAImages
 

Prema saznanjima 24sedam, NATO opozicija je već oformila i tim advokata koji će zastupati sve koji budu privedeni prilikom napada na policiju, upada u državne institucije i druga krivična dela.

 

 

Podsetimo, Manojlović je postao poznat široj javnosti posle protesta i blokada puteva 2021. godine. Opozicija i tajkunski mediji su ga tada predstavili kao “mladog i politički neukaljanog aktivistu”, ali činjenice govore da ništa od toga nije tačno.

Naime, Manojlović nije baš tako mlad, kako prozapadni mediji pokušavaju da ga predstave (duboko je u četvrtoj deceniji), a nije ni nov u politici, s obzirom na to da su sada već poznate njegove veze s bivšim režimom na čelu sa Demokratskom strankom.

Printscreen
 

Ipak, vođa organizacije “Kreni-promeni” javno pokušava da se distancira od svog nekadašnjeg stranačkog angažmana, jer mu se aktivizam u nevladinom sektoru itekako isplati. Naime, već je odavno poznato da je “Kreni-promeni” na platnom spisku Rokfelerovog fonda, o čemu svedoči i donacija od masnih 60.000 dolara što je objavljeno na zvaničnom sajtu fondacije Braće Rokfeler.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike