Vučić iz Dubaija: Neće biti izbora u srpskim sredinama na Kosmetu, jer Kurti ne želi da Srbi glasaju!

01.12.2023

11:03

0

Autor: 24sedam

On je rekao da bez ozbira šta je glavna tema samita vrlo važna, da se na istom više govori o odnosu Izraelaca, Arapa, kao i o situaciji u Ukrajini, Rusiji, Kini, Americi.

Vučić iz Dubaija: Neće biti izbora u srpskim sredinama na Kosmetu, jer Kurti ne želi da Srbi glasaju!
Copyright TANJUG/STR/bs

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se uživo iz Dubaija gde prisustvuje na Samitu lidera o klimatskim promenama COP28.

On je rekao da bez ozbira šta je glavna tema samita vrlo važna, da se na istom više govori o odnosu Izraelaca, Arapa, kao i o situaciji u Ukrajini, Rusiji, Kini, Americi.

- Na samom Samitu mi imamo kratko vreme da se obratimo kao i svi drugi pa ćemo pokušati da kažemo o ne velikoj ulozi Srbije. Moraćemo mnogo toga da menjamo, da upetostručimo nivo zelene energije, da se borimo protiv fosilnih goriva - rekao je predsednik.

Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool
 

On je dodao da je imao brojne razgvore i da se zahvaljuje mnogima na podršci teritorijalnim integritetu Srbije. 

- Večeras nas očekuje bilateralni susret sa šeikom Bin Zajedom. Takođe, razgovarao sam sa Aleksandrom Lukašenkom - rekao je predsednik. 

On je dodao da će za dva dana italijanska premijerka Đorđa Meloni biti u Srbiji.

* Mislim da Meloni pravo odavde stiže u Beograd, umesto da ide u Rim, video sam ljude iz njenog tima. Videćemo je za dva dana u Srbiji i hvala italijanskoj premijerki - rekao je Vučić.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

Predsednik je kazao da je Meloni osoba koja će duže biti uspešna na italijanskoj političkoj sceni.

- Ona ne spada u one kratke italijanske vlade koje neki ljudi vode, jer po tome je Italija bila poznata od Drugog svetskog rata. Ona će duže da bude na čelu italijanske izvršne vlasti - rekao je Vučić.

Istakao je da je poseta Meloni Beogradu važna poseta za nas, jer su oni drugi u EU najznačajniji partner Srbije, a treći najznačajniji partner Srbije ukupno.

O izborima

AP Photo/Yorgos Karahalis
 

Predsednik se dotakao i nemogućnosti održavanja izbora u srpskim sredinama na KiM.

- Mi moramo da priznamo Kosovo da bi Srbi izašli na izbore. dakle neće biti izbora u srpskim sredinama na KiM, jer Kurti ne želi da omogući izbore - rekao je predsednik.

Predsednik je prokomentarisao i izbornu kampanju.

- Ja glasove ne tražim u Zagrebu, već u Srbiji, Pirotu, Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Beogradu. Koje god pitanje da dobiju, isto odgovaraju. Nema razlike između Obradovića, Jovanović, Aleksića. To predstavljanje na RTS našeg kandidata dosta je bolje bilo nego njihovog kandidata. Verujem u Srbiju i ljude, oni jesu naša snaga - kazao je Vučić.

"Glasove ne tražim u Zagrebu i Hrvatskoj već u Srbiji"

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

Upitao da li nekima u Hrvatskoj smeta što je on prvi predsednik posle mnogo godina koji je želeo da poseti Jasenovac i oda počast stradalim Srbima, Jevrejima i Romima, predsednik je rekao da on i SNS glasove traže na izborima u Srbiji, a ne traže u Zagrebu i Hrvatskoj.

- Ja glasove ne tražim u Zagrebu. Ja glasove tražim u Srbiji. Tražim ih u Pirotu, tražim ih u Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Beogradu, Ljuboviji, Somboru, Požarevcu, Zrenjaninu, u svakom mestu u Srbiji tražim glasove. Ne u Zagrebu. Da se kandidujemo na zagrebačkim izborima, siguran sam da bi oni pobedili. Tako da malo su lončiće pobrkali. Izbori su u Srbiji, a ne u Hrvatskoj i Zagrebu - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o komentarima iz Hrvatske, da bi možda, ako dođe opozicija na vlast, hrvatske vlasti možda bolje razgovarale sa srpskim.

Predsednik Srbije je upitao da li je onima koji su napisali izveštaj RTL-a smeta to što je prvi predsednik posle mnogo godina koji je hteo da ode u Jasenovac, da položi cveće i venac na spomenik stradalim Srbima, Jevrejima i Romima.

- Dakle, oni govore kako bi mogli sa (Radomirom) Lazovićem i njegovom listom mnogo pristojnije da razgovaraju. Pa ja verujem u to. Oni bi se ponovo izvinjavali za sva srpska zlodela, kako kažu, a nikada ne bi pomenuli ono što su Hrvati činili Srbima. Dakle, da sam Hrvat i da sam na njihovom mestu, verovatno bih i ja isto to radio - rekao je Vučić.

Dodao je da narod u Srbiji drugačije vidi stvari i da je jasno da su u Hrvatskoj zbog toga razočarani.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike