Širili nacizam i propagirali rasnu mržnju: Dobrica Veselinović i Borko Stefanović s pravom kriju svoju mračnu prošlost (FOTO/VIDEO)

18.11.2023

20:34

0

Glavne ličnosti Đilasove NATO opozicije, kao zmija noge, kriju svoju mračnu prošlost pre ulaska u politiku jer su tada propagirali najmračniju ideologiju

Širili nacizam i propagirali rasnu mržnju: Dobrica Veselinović i Borko Stefanović s pravom kriju svoju mračnu prošlost (FOTO/VIDEO)
Copyright Ilustracija/Printscreen/Youtube/Wikipedia

Dok se predstavljaju kao liberali i levičari koji su tolerantni prema svima, osim prema pravima srpskog naroda, glavne ličnosti Đilasove NATO opozicije, kao zmija noge, kriju svoju mračnu prošlost pre ulaska u politiku. I dok su neki, poput Dragana Đilasa, pre dolaska na vlast bili samo siromašni studenti u staroj jakni i pocepanim patikama, a sada na svojim računima u inostranstvu imaju više stotina miliona evra, drugi su propagirali neku sasvim drugu ideologiju od one za koju se danas zalažu.

Tako se, na primer, nosilac liste Dragana Đilasa na izborima za grad Beograd Dobrica Veselinović, već godinama u javnosti predstavlja za liberala i ekologa, ali i krije da se u mladosti družio sa pripadnicima neonacističke subkulture skinhedi koji propagiraju rasnu netrpeljivost i mržnju. 

printscreen
 

Upravo su skinhedi, 18. oktobra 1997. godine u Beogradskoj ulici, ubili romskog dečaka Dušana Jovanovića (13). Mali Dušan je te kobne subotnje večeri, zatražio je od svog oca Aleksandra sok. Otac, tada radnik "Čistoće", dao mu je novac, a dečak je srećan pohitao ka najbližoj prodavnici, u kojoj su inače kupovali potrepštine za kuću. Bio je to poslednji put da su popričali.

Printscreen
Dušan Jovanović

Dečaka su na ulici presrela dvojica skinheda i prvo su tražili od njega novac, a zatim su ga iznenada oborili na asfalt, tukli i šutirali u glavu. Jedan od njih dohvatio je i komad oluka, kojim je na pločniku zadao smrtonosne udarce bespomoćnom dečaku. Dečak je ubijen samo zato što je bio Rom. 

Printscreen
Dobrica Veselinović kod spomen-ploče Dušanu Jovanoviću

Najjezivije od svega jeste što je Dobrica Veselinović kasnije koristio upravo ubistvo malog Dušana za samopromociju, postavljajući cveće na njegovu spomen-ploču, ali tada nije ni spomenuo da se družio sa pripadnicima iste potkulture koja je odgovorna za smrt dečaka. Ovakvo korišćenje smrti deteta neodoljivo podseća na ono što je opozicija uradila kasnije, koristeći dva jeziva masakra za organizovanje protesta i skupljanje jeftinih političkih poena.

Ko su skinhedi?

Skinhedi (Skinheads) su buntovnička omladinska potkultura, nastala krajem šezdesetih godina 20. veka u radničkim četvrtima istočnog Londona, koja je dobila naziv po obrijanim glavama svojih pripadnika. Skinhedi su u početku poticali iz nižih slojeva i siromašnih porodica iz predgrađa. Njihov svakodnevni izgled koji se zasnivao na radničkoj odeći, teškim kožnim čizmama debelog đona i kratko ošišanoj ili obrijanoj glavi isticao je muževan i agresivan izgled koji je bio stilski potpuno suprotan hipi imidžu dugokose „dece cveća“.

Profimedia
 

Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina 20. veka, većina skinheda prihvata neonacističku ideologiju, pa se njihovi članovi često obračunavaju sa pripadnicima manjinskih zajednica i imigrantima. Iz skinhed potkulture izraslo je nekoliko terorističkih organizacija, tako da je skinhed pokret u nekim zemljama zabranjen.

Veze Veselinovića sa skinhedima mnogo su dublje od prostog druženja i ispijanja piva po parkovima, po čemu su pripadnici te subkulture poznati. Naime, nosilac liste Dragana Đilasa na izborima za grad Beograd je glumio u spotu neonacističkog skinhed benda "Cokule" o čemu ga je, jednom prilikom u svojoj emisiji pitala i voditeljka Minja Miletić.

- Za sebe kažete da ste ekolog, urbana osoba, a onda Vas vidimo u spotu benda Cokule koji ima nacističku ideologiju! Otkud Vi u njihovom spotu? - upitala ga je Minja.

Dobrica je bio veoma zbunjen, pa je odgovorio da to pitanje ona treba da postavi bendu.

- Kako njima, pa sada smo videli vas u njihovom spotu, sa njima - upitala ga je voditeljka.

Borko Stefanović veličao Kju kluks klan

Nije Veselinović jedini koji želi da sakrije svoju mračnu, rasističku prošlost. Tu je i kandidat za narodnog poslanika Đilasove koalicije Borko Stefanović. On je bio dugogodišnji basista čuvene rasističke grupe "Generacija bez budućnosti", u čijim pesmama se veličao zloglasni Kju kluks klan, skinhedi, belačka nadmoć i južnjačka strana u Američkom građanskom ratu koja se borila za opstanak ropstva.

Printscreen
Borko Stefanović zajedno sa ostalim članovima benda Generacija bez budućnosti

Na primer u pesmi "White land" (Bela zemlja) peva se o belačkoj zemlji bez crnaca, dok se u numeri "Krst u plamenu" (zapaljen krst je simbol Kju kluks klana) navodi: 

- Ta tvoja osveta biće krst u plamenu, taj simbol što greje ti dušu, što ponovo stavlja nogu uz pušku! Ti ćeš ponosno uzdići ruku i gledati krst koji gori, krst koji želi da se boriš sve dok u tebi duša postoji!

Kada se pogleda mračna, rasistička prošlost nekih od najistaknutijih Đilasovih sledbenika, nije ni čudo što pokušavaju da je sakriju. To što su nekada otvoreno širili rasnu netrpeljivost i propagirali neonacističke ideje, nikako ne može da im pomogne u nameri da ponovo zasednu u fotelje i vrate Srbiju u vreme kada je državna imovina rasprodavana a sve odluke su donosili strani ambasadori. 

Šta je Kju kluks klan?

Kju kluks klan (Ku Klux Klan), poznat i po akronimu KKK, je američka je belačka supremacistička teroristička i mrzilačka grupa čije su primarne mete Afroamerikanci, Jevreji, Latinoamerikanci, azijski Amerikanci, američki starosjedeoci, kao i imigranti i muslimani.

Profimedia
 

Tokom svoje istorije KKK je počinio više ubistava i terorističkih napada. Među najpoznatijima su svakako linčovanje i vešanje Afroamerikanaca u južnim državama SAD.

Na vrhuncu svoje moći, KKK je u SAD prema procenama imao čak šest miliona članova.

Veličali nacizam koji je ubio dva miliona Srba, pa sad dobijaju podršku iz Hrvatske

Najtužnije u celoj priči je to što su Đilasovi jurišnici ranije otvoreno propagirali nacističke ideje, iste one zbog kojih je tokom Drugog svetskog rata čak dva miliona Srba izgubilo svoje živote. Baš ti nacisti su izvodli na streljanje đake iz školskih klupa u Kragujevcu, a njihove ustaške sluge na najmonstruoznije načine ubijale naše sunarodnike u Jasenovcu, Jadovnu, jamama u Hercegovini...

Možda baš zato ne treba ni da čudi to što pomoć Đilasovoj NATO opoziciji najviše stiže upravo iz Hrvatske. Naime, kako je 24sedam već pisao, u toku je kampanja koju hrvatska propagandna mašinerija vodi tokom predizborne kampanje u Srbiji, a sve u cilju rušenja vlasti i dovođenja u fotelje NATO opozicije koju iz senke vodi Dragan Đilas.

Ukoliko bi Đilasova opozicija uspela da ponovo sedne u fotelje, plan je da Srbija ekspresno uvede sankcije Rusiji, prizna nelegalnu nezavisnost Kosova i Metohije i u potpunosti se okrene NATO paktu, čiji je Hrvatska član. Prema dogovoru, laži i podmetačine koje Đilasovi sledbenici planiraju da podmetnu srpskoj javnosti biće prvo objavljene u hrvatskim medijima, a zatim će ih prenositi tajkunski mediji pozivajući se na svoje hrvatske kolege. Radi se o dobro osmišljenoj akciji koja za cilj ima sklanjanje odgovornosti sa tajkunskih medija iako će laži protiv srpskih vlasti pored hrvatskih propagandista smišljati i NATO opozicionari.

Upravo je zamenik predsednika Đilasove Stranke slobode i pravde Borko Stefanović nedavno bio u Hrvatskoj da u tamošnjim medijima napada Srbiju i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Printscreen
 

Stefanović je boravio u Cavtatu gde je izjavio da "nema normalnosti, sigurnosti i evropske budućnosti za Srbiju dok je na vlasti autokrata Vučić". Naravno, ovu izjavu je odmah preneo i tajkunski medij Direktno i time se, poput Đilasovog pulena, stavio u službu hrvatske antisrpske propagande.

Posle Stefanovića, u Hrvatskoj je boravio i jedan od potpisnika opozicionog "ProGlasa", koji indirektno podržava listu Dragana Đilasa, Dragan Bjelogrlić. I on je preko Hrvatske radio-televizije napadao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našu zemlju.

- Zverinjak - tako sam metaforički nazvao Srbiju jer su vlastodršci pobedili državu! Srbija je oteta država! Vučić je autokrata! On ima narcisoidno-autokratski tip ličnosti - rekao je bez imalo srama Dragan Bjelogrlić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike