Srpska lista: Nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju

13.11.2023

15:32

0

Iz Srpske liste poručuju da se Srbi na KiM svakodnevno suočavaju sa provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba

Srpska lista: Nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju
Copyright Kancelarija za KiM

Srpska lista saopštila je danas povodom paljenja srpske zastave koja je deo spomen obeležja kidnapovanim i ubijenim Srbima u Orahovcu da nije prvi put da se čak ni preminulim Srbima ne da da mirno počivaju.

Tokom proteklog vikenda na spomeniku ubijenim i kidnapovanim Srbima sa teritorije opštine Orahovac koji su stradali od ruke albanskih ekstremista, zapaljena je srpska trobojka.

Iz Srpske liste poručuju da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju sa  provokacijama koje imaju za cilj zastrašivanje i progon Srba, kao i da je to prvi put da incident prolazi bez ikakve reakcije međunarodnih predstavnika. 

"Jedan od mogućih razloga je i činjenica da se ti zvaničnici, ambasadori i drugi predstavnici međunarodnih organizacija nikada nisu udostojili doći na mesta stradanja srpskog naroda, da sa porodicama i prijateljima stradalih podele tugu i bol, saslušaju njihove muke i pozovu da se odgovorni kazne", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Ističu da ćutanje neki prihvataju kao odobrenje da se ponovo koristi nasilje, ali da će oni u saradnji sa državom i porodicama stradalih nastaviti da neguju kulturu sećanja na, kako kažu, nevino stradale sunarodnike.

"Ma koliko rušili, skranavili, uništavali tragove srpskog postojanja,podsećaćemo na to da zločinci nisu kažnjeni i da se pomirenje ne može graditi tako što se negiraju srpska stradanja, bol i suze srpskih majki. Na to imamo pravo, i moralnu obavezu pred stradalima, ali i potomcima", navode oni.

Dodaju da će oni koji od toga okreću glavu jednog dana pisati memoare i govoriti kako ih je sramota jer su ćutali.

"Ali to neće biti dovoljno da spasu svoje duše", dodaje se u saopštenju.

Akt bezumlja albanskih ekstremista

O ovom incidentu se, ranije danas, oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je ocenila da je paljenje srpske trobojke i skravljenje ovog spomenika akt bezumlja albanskih ekstremista koji godinama pale sve srpsko želeći da na taj način obeshrabe Srbe i slome duh srpskog naroda koji odoleva svim napadima i iskušenjima, ma kakva ona bila. 

Dodaje se da će Kancelarija zajedno sa svojim predstavnicima na terenu, postaviti novu trobojku, kao što je i svaki put do sada obnavljala i gradila ono što "Kurtijevi ekstremisti" pale i ruše.

Na tom mestu na ulazu u Veliku Hoču postavljeno je znamenje u spomen na 84 nevino stradalih Srba sa teritorije ove opštine tokom 1998. i 1999. godine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike