To je neprihvatljivo: Ministarka prosvete o skandaloznom zahtevu Albanaca da se briše ime Desanke Maksimović iz naziva škole

13.11.2023

12:38

0

Ministarka Slavica Đukić Dejanović oglasila se o inicijativi Albanaca sa juga Srbije

To je neprihvatljivo: Ministarka prosvete o skandaloznom zahtevu Albanaca da se briše ime Desanke Maksimović iz naziva škole
Copyright TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

"Neprihvatljivo je da škola koja nosi ime Desanke Maksimović menja ime, bilo gde da se nalazi. Skloniti ime ove velike pesnikinje znači zaboraviti njene antifašističke poruke poruke iz "Krvave bajke" koje su poslane na dobrobit svih ljudi i sve dece", poručila je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović komentarišući inicijativu koju je pokrenuo Nacionalni savet Albanaca sa juga Srbije da škola "Desanka  Maksimović" u selu Biljača kod Bujanovca bude nazvana po albanskom piscu Ismailu Kadareu.

Uz napomenu da ova inicijativa još nije stigla do ministarstva prosvete, ministarka kaže da je menjanje imena škole u ovom istorijskom trenutku i u ovakvim domaćim i međunarodnim okolnostima neodgovorno.

Podsetimo, u sredu će odbornici Skupštine opštine Bujanovac odlučivati o predlogu da se iz naziva Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Biljači izbaci srpska pesnikinja i zameni imenom albanskog književnika Ismaila Kadarea. Sve je počelo od inicijative predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzada Lutfijua, koji je izjavljivao da je "velika uvreda" za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji zato što se, kako je rekao, radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Sticanje jeftinih poena pred izbore

O ovom predlogu odlučivao je Školski odbor koji je prihvatio inicijativu, a sada će se o tome izjašnjavati i odbornici lokalne skupštine, da bi na kraju o svemu tome završnu reč dao ministar prosvete. 

- Bespotrebna inicijativa koja podiže tenzije, samo tako mogu da definišem ovaj predlog. Nema potrebe za tim, ovo bih rekao čak i kada bi Srbi tražili da se menja neki albanski naziv. Bliže se lokalni izbori i na ovaj način Albanci pokušavaju da steknu neke političke poene, smatra Nenad Mitrović, direktor Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike