Predsednik Vučić uoči susreta sa Makronom: On zna šta je to što Beograd neće da promeni po pitanju KiM

10.11.2023

19:56

0

Vučić je, odgovarajući na pitanje RTS-a o tome da li je neko na forumu ponudio ideju ili rešenje za izlazak iz sukoba

Predsednik Vučić uoči susreta sa Makronom: On zna šta je to što Beograd neće da promeni po pitanju KiM
Copyright printscreen rts

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Parizu, gde učestvuje na mirovnom forumu, da je Srbija na početku sukoba između Izraela i Palestine jasno osudila upad Hamasa, ali i jasno stavila do znanja da je protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja.

Vučić je, odgovarajući na pitanje RTS-a o tome da li je neko na forumu ponudio ideju ili rešenje za izlazak iz sukoba, rekao je da ne misli da takvo rešenje u ovom trenutku iko može da ponudi.

- Morate da imate saglasnost obe strane, a to je nemoguće - rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je Izrael do sada imao punu podršku SAD, ali da se to sada polako menja zbog javnog mnjenja u Americi.

- Dobrim delom zbog događaja, ali dobrim delom zbog delovanja na društvenim mrežama, gde je potpuna dominacija pro-palestinskih poruka. Dakle, i evropski političari, pa i američki političari, moraće polako da se okreću u tom smeru. Mi smo jasno osudili teroristički upad Hamasa. Na početku smo jasno rekli da smo protiv ubijanja civila i medicinskog osoblja. Nama su prijatelji i jedni i drugi i čuvaćemo prijateljstvo i sa jednim i drugima - rekao je Vučić.    

Vučić je istakao da su skupovi poput mirovnog foruma u Parizu važni, kako bi postavili stvari za budućnost i analizirali situaciju u svetu koja se zbog rivalstva i podela, menja brže i intenzivnije nego ikada.

Tanjug printscreen
 

- U poslednjih šest meseci, a u poslednje dve godine, gotovo mnogo toga  - je promenjeno u svetu i mnogo toga je drugačije, nego što je bilo. I mnogo brže se menja nego što se menjalo tokom 30-40 godina. Živimo u eri intenzivnih promena u kojem ne možemo sve ni da pohvatamo. Živimo neuporedivo brže i zato su ovakvi forumi važni da bi se stvari analizirale, da bi se mogle postavljati stvari za budućnost i da se vidi da ćemo svi biti zajedno - rekao je Vučić za RTS upitan gde se nalazi čovečanstvo u odnosu rivalstva SAD i Kine, s obzirom na to da ovogodišnji forum nosi naziv "Pronalaženje zajedničkih osnova u svetu rivalstva i podela".

On je dodao da su se na forumu mogle čuti neke nove ideje, od najuticajnijih političkih i finansijskih centara i dodao da se moglo čuti da će krediti morati da budu dugoročniji i oročeni ne na 10 i 15 godina, već na 30 do 40 godina.

Vučić je naglasio da sve velike sile pokušavaju da povećaju svoj uticaj na afričkom kontinentu.

- Velika je borba za Afriku. To su Amerika, Kina, Evropa, čitajte, najviše Francuska, ali i Nemačka sve više zbog sirovina. Turska kao regionalna sila i Rusija, koja i svojim vojnim prisustvom, ali i dodatnim ekonomskim prisustvom, pokušava zadržati svoje mesto u Africi - objasnio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Parizu, gde boravi na mirovnom forumu, da ga očekuje veoma dobar, sadržajan i važan razgovor u "četiri oka" sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a da će više informacija o toku i temama razgovora možda moći da saopšti sutra ujutru.

- Ne zaboravite da smo mi u Granadi dugo razgovarali i ja to neću zaboraviti predsedniku Makronu. U jednom teškom trenutku za Srbiju, kada smo bili pritisnuti sa svih strana. Predsednik Makron je izdvojio sat vremena da razgovara sa nama i nije mu to bio problem. To je bilo neposredno posle Banjske, kada se očekivala salva napada. Ja mislim da Srbija to mora da poštuje, nadam se da ćemo moći da ga uskoro ugostimo u Beogradu - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da su njegovi razgovori sa Makronom uvek trezveni i da, iako se njihovi stavovi po pitanju KiM razlikuju, gledaju šta se može učiniti po pitanju očuvanja mira i stabilnosti.

- Sada gledamo kako da napravimo neke stvari koje su dobre za očuvanje mira i stabilnosti, koje ne štete našim nacionalnim interesima, a koje takođe pogoduju Francuskoj da bude sigurna da neće biti novo žarište i da se stvari polako rešavaju - rekao je Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike