Komadali Srbe i palili tela: Ovo su brutalni zločini Gnjilanske grupe koju je oslobodio sudija Majić

10.11.2023

08:09

0

Imali su „Internat“, u koji su dovodili i mučili žrtve, a zatim ih komadali i u džakovima iznosili

Komadali Srbe i palili tela: Ovo su brutalni zločini Gnjilanske grupe koju je oslobodio sudija Majić
Sudija Miodrag Majić - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio je svojevremeno krivice i pustio na slobodu svih 11 članova najkrvavije zločinačke grupe OVK iz Gnjilana, koji su tokom 1999. godine zverski mučili i ubijali Srbe i Rome na tom prostoru, a među sudijama koje su donele takvu odluku bio je i Miodrag Majić.

Na čelu Gnjilanske grupe 1999. godine bio Fazli Ajdari, a ekipu su činili i brojni tinejdžeri koji su slepo radili što im se kaže.

Imali su „Internat“, u koji su dovodili i mučili žrtve, a zatim ih komadali i u džakovima iznosili. Kako su mediji ranije pisali, američki marinci su obezbedili davilice kojima je Gnjilanska grupa ubijala ljude.

Od svih aktera zločina, svaki svedok-saradnik je prepoznao bar njih petoricu. Jedan od dokaza je hladnjača koja je pronađena u dvorištu bolnice u Gnjilanu 2000. godine sa sedam vreća, gde je bilo delova tela osmoro ljudi.

Na području Gnjilana je u periodu od juna do decembra 1999. godine ubijeno 80 osoba, a 260 zarobljeno.

Svedok koji je učestvovao u zločinima svedočio je nekoliko puta i svaki put je davao identičan iskaz.

- Imali smo „Internat“ u koji smo dovodili žrtve i „proceduru“ mučenja. Procedura je podrazumevala da žrtvu prvo dovedemo, skinemo, a onda joj postavljamo pitanja. Šta god da kaže, uvek bismo je prebijali četvrtastom gvozdenom štanglom. Važilo je pravilo da im „uzmemo dušu polako“, pa da ih raskomadamo i spalimo da ih niko ne nađe. Moj posao je nekad bio da bacam tela. Vezivali smo žrtve visoko za ruke, da vise, i samo ih bacali na pod kad dođu na red. Ženama smo sekli dojke i iz zabave to posle pekli. Prostorija je jako smrdela jer se tu obavljao posao, a bila je velika kanalizacija gde smo bacali otpatke. Bilo je toliko krvi da smo i sami morali da se skinemo goli dok ih mučimo i čistimo posle. Svima bismo odsecali glave, rasporili stomake i komadali ih, pa u džakovima iznosili. Ljudi su vrištali dok mučimo nekoga. Ispred njih smo bacali glave njihovih rođaka. Silovali smo kad god smo mogli. Omiljen način mučenja nam je bio da nekog „opaljačimo“. To znači da mu gvozdenom štanglom razbijemo glavu, a onda mu zakucamo čekićem upaljač na to mesto - ispričao je taj svedok.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike