Opljačkane dve srpske kuće u Mileševu, napadi kao deo šireg plana za progon srpskog naroda

09.11.2023

15:54

0

Kako se navodi to selo je etnički gotovo očišćeno od Srba

Opljačkane dve srpske kuće u Mileševu, napadi kao deo šireg plana za progon srpskog naroda
Ilustracija - Copyright Kosovonline

U selu Miloševo u opštini Obilić u prethodna dva dana opljačkane su dve kuće saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju i dodala da je prema prvim procenama iz njih ukradena poljoprivredna mehanizacija, a kuće ispremetane tako da će se dodatne razmere štete tek utvrditi. 

Kako se navodi to selo je etnički gotovo očišćeno od Srba, a svega nekoliko srpskih porodica koje su ostale da žive u tom mestu sada dodatno strahuju za svoju imovinu, ali i za svoju bezbednost, posebno imajući u vidu da su se njihovi domovi već nalazili na meti albanskih ekstremista. 

"Budući da je ovim porodicama poljoprivreda glavni izvor egzistencije, jasna je namera albanskih izgrednika koji su izveli ovaj sramni čin da preostale Srbe ostave bez uslova za goli život i zauvek ih proteraju sa kućnog praga", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Dodaje se da Kancelarija gotovo svakodnevno upozorava predstavnike međunarodnih institucija o konkretnim slučajevima ugrožavanja osnovnih ljudskih prava Srba na KiM koji se danas, u 21. veku odvijaju pred očima svih međunarodnih misija koje deluju na prostoru KiM, ali adekvatne reakcije nema.

Ističe se da se verbalno nasilje prema srpskom narodu, koje koriste političari iz Prištine, lančano prenosi na svakodnevni život ljudi koji žive na prostoru KiM i generiše incidente na terenu.

Srpska lista: Kontinuirani napadi na imovinu srpskih domaćina širom Kosova imaju za cilj progon

Srpska lista je povodom pljački srpskih domaćinstava u Miloševu u opštini Obilić navela da to nisu obične krađe, već etnički motivisani napadi kao deo šireg plana za progon srpskog naroda.

U saopštenju Srpske liste se ističe da kontinuirani napadi na imovinu srpskih domaćina širom Kosova imaju za cilj progon Srba i slanje jasne poruke svima koji su raseljeni da ne pomišljaju na povratak na svoja vekovna ognjišta.

Dodaju da nije slučajno to što su napadi posebno intenzivirani u prethodne dve godine od kada je na vlasti režim Aljbina Kurtija, koji i ne skriva sprovođenje svog političkog programa u kome nema mesta za Srbe koji nisu spremni da mu budu poslušnici.

"Nažalost, poslednji izveštaj Evropske komisije nije na adekvatan način obuhvatio etnički motivisane napade protiv našeg naroda, ali i mnoga druga pitanja koja oslikavaju ugrožen položaj srpskog naroda, kako u fizičkom smislu, tako i kada je u pitanju imovina fizičkih lica, ali i Srpske pravoslavne crkve. Stotinu puta javno smo apelovali na međunarodne predstavnike i organizacije zadužene za mir i bezbednost da preventivno deluju, osude napade… Nažalost, nailazimo na zid ćutanja. To ćutanje je ujedno jasna poruka Srbima da su nezaštićeni i da osim praznih priča na terenu nije preduzet nijedan korak da se napadi na Srbe spreče. Sa druge strane to je indirektno poruka ekstremistima da su napadi na Srbe normalna stvar", zaključuje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike