Tadić raskrinkao Aleksića! Koristi tajkunski novac za kupovinu političke moći u Srbiji (FOTO)

03.11.2023

09:50

0

Tadić je izrazio šok i nezadovoljstvo postupcima Aleksića, koji je prvobitno zvao SDS da se pridruži NATO koaliciji, da bi kasnije povukao svoju ponudu

Tadić raskrinkao Aleksića! Koristi tajkunski novac za kupovinu političke moći u Srbiji (FOTO)
Ilustracija - Copyright Tanjug

Predsednik Socijaldemokratske partije (SDS), Boris Tadić, je javno optužio đilasovu perjanicu Miroslava Aleksića  sa liste "Srbija protiv nasilja", za pokušaj potkupljivanja članova njegove partije.

Tadić je izrazio šok i nezadovoljstvo postupcima Aleksića, koji je prvobitno zvao SDS da se pridruži NATO koaliciji, da bi kasnije povukao svoju ponudu navodeći kao razlog kašnjenje u odgovoru.

Tadić je detaljno opisao situaciju, navodeći da je, uprkos javnom pozivu SDS-u da se izjasni - što su i učinili - Aleksić iz liste "Srbija protiv nasilja" obavestio da ipak nema mesta za SDS.

Printscreen/X
 

 

Ovim postupkom, prema Tadiću, Aleksić je samo pokrio svoje prave namere, koje su uključivale potkupljivanje poslanika SDS-a poslaničkim mestima kako bi prešli u njegovu stranku, a ne iskrenu želju za formiranjem koalicije.

Printscreen/X
 

 

Tadićeva izjava otkriva dublje probleme u političkoj kulturi i sugeriše da Aleksić koristi "tajkunske pare" ne samo za političke manevre, već i za širi uticaj u Srbiji kupujući "sve živo".

Ko je pravi Aleksić, bivši Dinkićev pulen - onaj što se s Jeremićem kleo u KiM ili ovaj Đilasov "evropejac"

Miroslav Aleksić, trenutni predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS), ima bogatu političku prošlost u kojoj je bio član više stranaka, uključujući G17 Plus, Ujedinjene regione Srbije, NPS, i Narodne stranke. U političkim krugovima se 2017. godine pričalo da je Aleksić prodao svoju stranku NPS Vuku Jeremiću za znatnu sumu novca, što je pojava koja nije neuobičajena u tranzicionim političkim sredinama. Ove godine je izazvao pažnju javnosti napuštanjem Narodne stranke i ponovnim osnivanjem NPS uz podršku Dragan Đilasa.

Aleksićeva politička platforma izgleda se zalaže za kontroverzne politike u očima mnogih građana Srbije: priznavanje Kosova kao nezavisne države, uvođenje sankcija Rusiji i optuživanje Srbije za genocid u Srebrenici. Takve političke stavove obično prate oštre kritike, posebno unutar Srbije, gde su pitanja Kosova i regionalnih odnosa veoma emotivna i osetljiva.

U 2016. godini, Aleksić je bio predmet medijske spekulacije o mogućem imenovanju za ministra poljoprivrede u vladi Aleksandra Vučića. Dnevni list „Alo“ je 24. juna 2016. godine objavio članak pod naslovom "Devenport gura Aleksića za ministra poljoprivrede", u kome se navodi da je Aleksić, tada lider NPS i predsednik opštine Trstenik, bio kandidat za ministra poljoprivrede, i to po preporuci tadašnjeg šefa misije EU u Srbiji, Majkla Davenporta. Vučić je, međutim, odbio da Aleksić postane deo vlade.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Aleksić je takođe imao pravne probleme; osuđen je pravosnažno 10. novembra 2021. godine zbog vređanja i pretnji policajcima. Dodatno, bio je osuđen 15. februara 2021. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zbog laganja o Andreju Vučiću i slučaju „Jovanjica“. U ovom slučaju, nije mogao da se pozove na imunitet koji poslanici imaju za teža krivična dela, jer su u pitanju bila dela manjeg obima.

Mediji su takođe izveštavali o Aleksićevim navodnim finansijskim malverzacijama dok je bio predsednik opštine Trstenik. List „Objektiv“ je 11. februara 2021. objavio članak pod naslovom "Jeremićev potpredsednik opljačkao Trstenik: Izvlačio milione preko tasta i tašte", gde se tvrdi da je Aleksić kroz nepotizam i korupciju izvlačio novac iz javnih fondova. U članku se navodi da je preko svoje NVO "Fond za unapređenje resursa građana" koju je osnovao sa tastom, Ljubišom Kneževićem, koji je postao šef ekspoziture Nacionalne službe za zapošljavanje u Trsteniku, izvlačio novac iz državnih institucija. U periodu od četiri godine, preko fiktivnih usluga NVO, navodno je iz državne kase izvučeno 685 hiljada evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike