Greh patrijarha Porfirija po merilima Svetislava Basare

15.08.2021

08:59 >> 12:23

0

Sigurna sam da Vam je patrijarh već oprostio ovaj sitni greh

Greh patrijarha Porfirija po merilima Svetislava Basare
Copyright Patrijarh Porfrije, Svetislav Basara, Foto: Milos Tesic, Antonio Ahel/ATAImages

Nedostojna cenjenog gospodina Basare, a još manje njegove svetosti patrijarha Porfirija, moram da primetim da je prvi potpuno bezrazložno okrpio drugog. Ni manje ni više nego zato što je otvorio nalog na Instagramu.

Zaključuje gospodin Basara da patrijarh treba da sija duhom, a ne pikselima. Pa ko kaže da ne sija? Vernici koji su se sretali sa njim sigurna sam da ne dele mišljenje gospodina Basare, bar po ovom pitanju.

Pominje mešanje baba i žaba. Pa upravo ih je sam pomešao. Imati nalog na društvenoj mreži sam po sebi ne govori ništa posebno o nama. Pogotovo ne o patrijarhu. To je neminovnost ovog doba.

Možemo joj se opirati ako ne vladamo modernim tehnologijama.

pročitajte još

Ali, to jeste put i način da se dođe do mladih koji su danas, možda na iznenađenje gospodina Basare upravo na tim mrežama i samo na njima. Oni više ne koriste ni sms.

Oni poruke razmenjuju na društvenim mrežama. Možda to i jeste jedini način da zapravo dobiju neku poruku od patrijarha.

Pristupnica crkvi, koliko znam, ne postoji. Njoj pripada svako ko sebe doživljava kao pravoslavca. Bio vernik ili ne. Pa ti mladi pravoslavci, možda i nesvesni vere kojoj pripadaju, zaprate njegovu svetost na Instagramu te do njih dođe neka njegova poruka. Drugačije, možda, ne bi ni mogla.

Ne vidim u tome nista loše…

Da je gospodin Basara video na nalogu patrijarha nešto neprimereno, nedostojno njegove svetosti, pa da raspravljamo. Ovako napasti patrijarha što je sposoban da prati moderne tendencije je sve samo nije nadahnuto. Što je razočaravajuće od cenjenog gospodina Basare.

Modernizacija crkve o kojoj priča gospodin Basara je neophodna. Ali zna sigurno gospodin Basara da se ona ne može desiti preko noći, pa možda ni za našeg života. Možda je samo njegova svetost patrijarh Porfirije započne, pa je njegov naslednik nastavi. A ovo je bio samo prvi korak. Tako kratkovido oblaćen bez razloga.

Istovremeno, sigurna sam da Vam je patrijarh već oprostio ovaj sitni greh, iako je verovatno saslušao sve što ste imali da kažete, jer on je izabran ne Vi gospodine Basara da po glavi pomiluje i one koji ne pale mašinu za veš na crveno slovo, podjednako kao i vernike koji su to po Vašim strogim pravilima.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike