Žestoko pred izbore na KiM: Albanci rešeni da "uzmu" Mitrovicu, dvoglavi orao za Srpsku listu

16.08.2021

17:57 >> 11:50

0

Na predstojećim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici albanske stranke će prvi put nastupiti kao koalicija

Žestoko pred izbore na KiM: Albanci rešeni da "uzmu" Mitrovicu, dvoglavi orao za Srpsku listu
Copyright Youtube printscreen

Zahuktava se kampanja pred lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, koji će biti održani 17. oktobra.

U mestima gde su u manjini, Albanci su odlučili da se udruže kako bi na predstojećim izborima umanjili uticaj srpskih partija.

Žestoka bitka očekuje se oko toga ko će voditi Prištinu, ali ni Mitrovica i Prizren neće biti lak zalogaj ni za jednu od stranaka, piše Gazeta ekspres.

pročitajte još

U Prištini su četiri kandidata glavnih stranaka već ozvaničena. DSK će nastupiti sa Perparimom Ramom, ABK sa Dautom Haradinajem, DPK sa Uranom Ismailjijem, a Samoopredeljenje sa Arbenom Vitiom.

Aktuelni predsednik opštine Agim Bahtiri, pretenduje sa Samoopredeljenjem na mesto gradonačelnika Južne Mitrovice. Bahtirijevo mesto ozbiljno može da ugrozi DPK sa Bedrijem Hamzom, bivšim guvernerom Centralne banke Kosova, dok će se DSK takmičiti sa doktorom Armendom Agoljijem.

Iako Samoopredeljenje upravlja opštinom Prizren, još nisu objavili ko će biti njihov kandidat na ovim izborima, iz DPK će se najverovatnije takmičiti Šaćir Totaj, dok će DSK ići u trku sa Antonom Ćunijem.

Youtube printscreen

Gračanica je takođe strateški važna, pa politički aktivista Arton Smailji javno je pozvao sve albanske političke stranke da izaberu jedinstvenog kandidata za predsednika te opštine. Smatra da, ukoliko se albanske političke stranke ne ujedine, postoji rizik da u Gračanici neće biti albanskih odbornika, da neće imati funkcionere u lokalnoj samoupravi i samim tim, ni uticaj na opštinske institucije.

Na predstojećim lokalnim izborima u Severnoj Mitrovici albanske stranke će prvi put nastupiti kao koalicija, a uz njih na zajedničkoj listi naći će se i predstavnici bošnjačke, aškalijske i romske zajednice na Kosovu.
Nosilac zajedničke liste za Severnu Mitrovicu biće Skender Sadiku, kao nestranačka ličnost, a kandidat za gradonačelnika član Samoopredeljenja Erden Atić.

Sadiku je ocenio za Kosovo onlajn da pitanje albansko-srpskih odnosa upravo treba rešavati u Severnoj Mitrovici i dodao da je cilj koalicije je da se građanima ponudi alternativa Srpskoj listi, koja je do sada neprikosnovena na lokalnom nivou.

Predsednik ogranka Pokreta Samoopredeljenje na Novom Brdu Abdilj Gaši takođe je pozvao na ujedinjenje i na zajedničkog kandidata.

Youtube printscreen

-Samoopredeljenje je spremno da sarađuje sa svim albanskim strankama u opštinama sa srpskom većinom kako bi se suprotstavilo Srpskoj listi, poručuje Gaši.

Iste poruče šalje i Erden Atić, koji će biti zajednički kandidat albanskih stranaka za gradonačelnika Severne Mitrovice.

-Pozivam sve političke aktere da uzmu opštinu Severna Mitrovica kao primer, da se ujedinimo kako bismo na izbore izašli što jači protiv Srpske liste, izjavio je Erden Atić, piše Koha.

Ujedinjenje albanskih partija signal da nema mesta opuštanju

I dok traje snažna antisrpska kampanja Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM poručuje da jedino Srpska lista ima podršku zvaničnog Beograda, nudi novu energiju i dokazan tim, te da se jedino Srpska lista srčano i iskreno bori za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Goran Rakić, Kosovo onlajn printscreen

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da najava albanskih partija da će ujedinjeni izaći na lokalne izbore u srpskim sredinama protiv Srpske liste, treba da bude jasan signal svim našim građanima da nema mesta opuštanju.

On je to izjavio nakon što su predstavnici Srpske liste Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini predali kandidature za gradonačelnike u 11 opština i liste odborničkih kandidata za još 11 opština. Na lokalnim izborima koji su zakazani za 17. oktobar Srpska lista će ukupno učestvovati u 22 opštine.

-Svaki glas je od izuzetnog značaja kako bismo nastavili borbu za naš narod, poručio je Rakić.

Dok je Rakić davao izjavu u Prištini, iz obližnjih lokala puštana je glasna muzika, a nekoliko osoba je rukama pokazivalo dvoglavog orla.

Politički analitičar Eugen Cakoli, mada podržava ujedinjenje albanskih partija, smatra da to neće doprineti značajnijim promenama, te da će kandidati Srpske liste zasigurno dobiti glasove za predsedničke pozicije. Dodaje da bi koalicija albanskih partija mogla da osvoji veći broj mandata u skupštinama opština.

Prema njegovim rečima izvesno je očekivati “tesnu situaciju” u opštini Novo Brdo, u kojoj je približan broj albanskih i srpskih glasača.

Koalicija albanskih političkih partija bi u lokalnim samoupravama sa srpskom većinom mogla da zauzme veći broj odborničkih mesta u skupštinskim organima vlasti, dodaje Cakoli.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike