Predsednik Srbije na TV Prva: Srbija spremna da ispuni obaveze, ali neko mora da formira Zajednicu srpskih opština

29.10.2023

10:06

0

Predsednik će gostovati i u ponedeljak, 30. oktobra, u emisiji "Ćirilica" na TV Happy

Predsednik Srbije na TV Prva: Srbija spremna da ispuni obaveze,  ali neko mora da formira Zajednicu srpskih opština
Copyright TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje u jutarnjem programu na TV Prva u emisji "Jutro". Predsednik će gostovati i u ponedeljak, 30. oktobra, u emisiji "Ćirilica" na TV Happy.

-Nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije i njihov prijem u UN, ali smo spremni na pregovore, ipak neko mora da formira Zajednicu srpskih opština, rekao je na početku predsednik Srbije.

On je napomenuo da je Srbija spremna da ispuni obaveze, ali to ne znači stvaranje nezavisnosti Kosova.

TV Prva
 

 

-Datum, vremenski okvir ne postoji za postizanje sporazuma. Srbima na severu Kosova je posebno teško. Regionalna policija mora da bude sastavljena od Srba, a ne od Albanaca. Nama zameraju što nismo ispunili pregovore od 2011, kada su sporazume potpisivali oni što su tada bili na vlasti, a danas ti isti nas kritikuju. Uprkos brojnim naporima iz zemlje i insostranstva da Srbija bude kažnjena, da bude izolovana, nije se dogodilo. Ljudi ne moraju da brinu. Tu su i naši prijatelji Mađarska, Španija, pa i Francuska, dok će jedne naše komšije uvek biti protiv nas i koje čeznu da vide slabu Srbiju, podsetio je Vučić. 

Svet je na ivici svetskog sukoba

-Srbija nije jaka koliko bih želeo da bude, ni ekonomski ni vojno. Svaki nedostatak znak, ali znam i koliko smo ispred u odnosu na period od 5, 10, 15 godina. Nekada su mnoge zemlje u regionu bile ispred nas, a sada su iza nas. Ekonomija je važna da zemlja ide napred jer ćemo biti otporniji. Mogu da pretpostavim da će biti teže što se tiče nafte. Imamo zalihe, rezerve, ali ćemo napraviti još veće. Gasa imamo takođe u zalihama, ali za osnovno funkcionisanje Srbija ima dovoljno. Svet je na ivici brojnih regionalnih sukoba zbog upliva svetskih sila, mislim da je na ivici svetskog sukoba i da će se to teško izbeći. Postoji ekonomska snaga koja nije zuapadna, zapad pokušava da sačuva dominaciju. Videlo se da tu ima pukotina i da se neki manji bore protiv njih. Kada neko oseti krv, on će nastaviti to. To su opasnosti sa kojima se suočavamo, zapad će teško poraziti Ruse, kao što će Rusi ne lako pobediti Ukrajince, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji evo uskoro će dve godine.

-Svet je pred velikim sukobima i zato treba da čuvamo našu zemlju. Srbija je time dobila veliki plus jer vodi samostalnu politiku. Birate ljude u čiju marljivost nemate sumnju, da postoji poverenje ljudi. Što smo rekli da ćemo da uradimo, to ćemo uraditi, najavio je Vučić.

O izborima

On je napomenuo da će izbore raspisati u sredu ili četvrtak.

-Ispunili smo sve zahteve i one nepisane i one pogrešno napisane. Za nas su predstavnici bivšeg režima taođe građani, oni hoće povratak na vlast. Aleksić je jedan od osnivača G17. Ti izbori su važni, nije samo zbog njihovih zahteva. Za nas i ljude je važno da onaj ko pobedi sada ima legitimitet do 2027. jer do tada neće biti novih izbora. Taj mora da odvede Srbiju napred da nema povratka. Cela zemlja mora da se ujedini i da bismo bili dobri domaćini za Expo 2027, rekao je Vučić.

TV Prva
 

 

On je najavio da očekuje ocenu MMF-a.

-2011. su kao bez glave napustili Srbiju, sada su tu, čekamo šta će da kažu i onda zlazimo sa programom, prosečna plata u Srbiji do kraja 2027. godine 1.400 evra, to znači da će u Beogradu biti prosečna plata 1.700 evra, najavio je Vučić. 

-Penzije će biti u najmanju ruku 620 evra, kada se uporedi 202 evra 2012. godine to je kvantni skok. Minimalna zarada, da obrišemo prag siromaštva, biće u tom trenutku 650 evra, najavio je Vučić.

Pre 10 godina je to bilo ni 150 evra, sada je više od 400 evra.  

-Penzioneri će imati 30 posto popusta u Srbija vozu, 15 posto u Er Srbiji, studenti će imati 20 posto na vozne karte, 10 posto za Er Srbiju, najavio je Vučić ističući da je to želja da država pomogne najstarije i studente, ali i da popularizuje našu avio-kompaniju.

-Imam još dobrih vesti, oko 1. decembra korisnicima socijalne pomoći, oko 71.000 lica isplatićemo jednokratno 10.000 dinara. To je socijalna pomoć. Slepima, dementnima i starijima sa neizlečivim bolestima, kojima je potrebna tuđa nega, njih je oko 51.000, oni će tako dobiti po 10.000 jednokratne pomoći, najavio je Vučić.

-Mi smo morali fiskalnu konsilidaciju da preduzimamo. Mi smo to uradili jer smo morali, da spasemo zemlju i da spasemo penzioner,e da bismo mogli da imamo penzije i da bismo imali veće penzije i bili smo u pravu. Ne bismo to mogli da uradimo da nismo imali poverenje penzionera. Najviše smo smanjili onima sa velikim penzijama. Neko je potrošio ono što su drugi zaradili. Mi smo to morali da uradimo da bismo podigli zaposlenost, na šta sam najponosniji. Nije to politička priča. Molim vas vratite 35 miliona roditeljima kojima ste naplatili vrtiće skuplje, a mi i dalje isplaćujemo to što su uradili dok su bili na vlasti. Znate li koliko vas košta povećanje od 10 posto penzija? Penzioneri osim ovo što će dobiti u novembru, sledi im povećanje u januaru. Imamo najveće povećanje.

Ovo je lična karta vlasti.

TV Prva
 

 

-Mogu da budem šta god hoćete, ali ovo je lična karta svakog od nas, slika i prilika svake vlasti i mnogo sam ponosan. Ovo je ono za šta radite i ne pada s neba. Ovo je težak rad za svaku fabriku. 2001. je bilo 2.257.770 zaposlenih, 2012. - 1.865.614, a pogledajte danas - 2.364.140. Oni bi možda isplatili 100.000 dinara, ali bi urušili penzioni sistem. Sada su nam i devizne rezerve na najvišem nivou. Obezbedili smo zalihe za svakoga so, šećer, grašak... Obezbedili smo vojne stokove, imamo dovoljno municije naše pa sad traže to, navala kao na voz Beograd- Novi Sad. 

Kada je reč o nabavci zdravstvene opreme, podsetio je da stižu najsavremeniji aparati širom Srbije.

-Živ sam se pojeo što to nisam primetio ranije, ali gde smo imali magnetne rezonance? U užice šaljemo dve. Bolnice, koliko ste izgradili? Mi smo 147 i tri klinička centra i gradimo nove. To je velika razlika. Nisam srećan jer živimo u vreme u kojem ne primećujemo druge, živimo brže i zato ću više da se posvetim ljudima da čujem narod, rekao je Vučić.  

-Ovo su odsudni, odlučujući izbori za Srbiju. Juče su mi pokazali podatke, od svih osoba na vlasti i opoziciji, ja sam na nivou 86 odsto svih napada, svi ostali na 14 posto. Na to morate da se naviknete. Postoji razlog zbog čega sam ponosan da je to tako. Lično mogao sam da sebi biram lagodniju poziciju. Postoje političari koji ne žele da se zameraju. Imate liste političare koje niko ne napada. Sa mnom nema tajnih dogovora. Ja ne krijem šta mislim i ne želim veću popularnost pa da bih mogao sa svima. Izabrao sam drugačiji put, put borbe i trpljenja svega ovoga. Izabrali su prvi dan kampanje da najave film. Ja nisam lažni šahista, ja vvolim da igram šah. Pristajem da igram šah protiv svih nosilaca svih prvi, drugi i treći na listama, da igra njih 15 sa mnom šah, da igramo pred kamerama i da im prednost tri puta duže vreme. Pobediću ih svih 15. Toliko o tome da sam lažni šahista, a srećom sam neuspešan huiligan. Ne znam na šta misle da sam izdajnik generacije, ali ja sam ponosan što sam imao drugačije mišljenje od većine. Pokušavali da me ubede da idemo na proteste, oni me ogovarali, ja sam učio. Bio sam u pravu jer sve su pogrešno radili. Najgori studenti su na listi "Srbija protiv nasilja", mi se svi znamo, nema laži, nema prevare...

-Ajde uporedite Miloša Vučevića i Sinišu Malog sa Marinikom i Aleksićem, ili Lazovićem koji i dalje završava fakultet, pa čeka studentsku karticu sa popustima. Pa nemojmo da se šalimo... Za šta su stručni? Za šta je bilo ko tu stručan. Vojislav Mihajlović da bude gradonačelnik? Ili Ristić? Nemam problem i kao predsednik Republike moliću SNS i sve druge da iste večeri priznaju izbore. Posle ovakve kampanje, razmislite šta bi bilo da u četvrtak na nekoj televiziji bude film o lopovlucima Aleksića, Tepić, Đilasa? Neko je sebi dozvolio i sve oprostio, a sebi ništa. A kada ovako nešto urade, moraju da dobiju odgovor, ali ne na isti način. Mi ćemo o tome kako ćemo doći do većih plata. A oni su već jednom razorili zemlju i to bi ponovo učinili. Svejedno je da li glasate za levicu ili desnicu. Oni su zajedno i sve su se dogovorili, podsetio je Vučić.

-Otvoreno su rekli da će zajedno, da neće sa onima koji priznaju genocid u Srebrenici. Ali tu će izgubiti glasove, jer su tako lagali ljude da neće nikada sa njima, poručio je Vučić.

-Ko mrzi, ko pravi tu atmosferu? Neka oni nastave, ja ću da nastavim da radim. Moj odgovor će biti da smo sačuvali mir i stabilnost, sačuvali smo i njih koji su zauzimali auto-puteve, pustili ih da upadnu u RTS, u Skupštinu, sve što su zamišljali da će neko da radi drugačije, a mi smo pokazali kako se tolerantna vlast ponaša prema manjini. Kada govore o diktaturi i tiraniji, a sve ovo izgovaraju bez ikakvih posledica, rekao je Vučić.

-Izjava Pavla Grbovića da je Banjska regrutni centar za terorizam je nedvosmislena i vrutalna laže, to je napad na srpsku državu i Srbina na KiM. Dovoljno je pustiti Grbovića i nikakav komentar nije potreban. Učinili su mu uslugu, napravili su žrtvu od nekoga ko je protiv svog naroda. Zašto svi imaju potrebu da svakoga od njih uzmu u zaštitu, a ne i ljude iz vlasti. Jer znaju da neće biti ugroženi, ali moraju da se dodvore drugoj strani da ne bi proši kroz "toplog zeca". A zašto sam najčešće meta ja? Jer ja ne krijem svoj stav, za mene politika je visoko moralna kategorija. Ne možete da dovajate moral od politike. Kad mi kažu - ovaj je dobar političar jer može sa svima. Mene ne interesuje to, ja hoću rezultate, kada budu govorili da moraju da kažu da je to 15 godina mira, stabilnosti, najvećeg poratsa plata, penzija, zaposlenosti i to ne možete da negirate. Da li vam se ne sviđaju moje usne? Moja seda kosa, to mi je priroda dala i otac mi je Anđelko Vučić, a ne Fahri Musliu, sram vas bilo. I u Skupštini su to govorili, rekao je Vučić.   

Povodom izjave Srđana Milivojevića da se Vučić radovao ubistvu Đinđića, podsetio je:

-I dalje postoji razgovor Vojislava Šešelja i mene u BIA, taj dan kada je ubijen Đinđić, pitao me je da li se radujem, ja sam rekao pa mrtav čovek, kako da se radujem? Sinoć su imali 700 ljudi u piku. Njihov izborni argument je hapšenje. Posle izbora ne znam šta će da kažu...  Oni mrze jer vide da ne mogu da pobede rad, marljivost... Ja neću da mrzim, želim sve najbolje njihovim porodicama... Dobili su stavove njihove - uhapsiće nepomenika. Oni ništa drugo nisu u stanju da kažu jer je to politika Šolaka u medijima. Oni hoće jednu glavu jer sa mnom nema kompromisa po pitanju budućnosti Srbije. Oni su im nosioci promena, a ja treba da ćutim? Ja sam predsednik da bih se borio da bi zemlja išla napred... 

-Ako bi SNS izgubio vlast, čestitali bismo, ali zemlju bi urušili neverovatnom brzinom, jer nemaju program, politiku, pretili bi, a zemlja bi nestajala, kao i od 2000.-tih, kada smo imali najviše zakatančenih fabrika. To je politika za njihove džepove, a ne narod. Izbor rukovodstva je od ključnog značaja za narod. Pogledajte Emirate. Zahvaljujući viziji, pameti Muhameda bih Zajeda i njegovog sina, doveli su pustinjsku zemlju da bude jedna od najprivlačnijih na svetu, a imaju četiri puta manje nafte od naših libijskih prijatelja. Uvek je dugoročno rukovodstvo. Kada dođe loše rukovodstvo, za godinu dana vas vrati unazad. Neka se ljudi izjasne, pa da vidimo jel smo bili u pravu, objasnio je Vučić.

-Ja se nadam da će da pobedi lista "Srbija ne sme da stane", jer Srbija bukvalno ne sme da stane, rekao je na kraju Vučić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike