Đurić: Srbija u dijalogu sa Prištinom nastupa odgovorno, Kurti ne poštuje dijalog!

27.10.2023

15:16

0

Đurić je rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija i juče u Briselu pokazao da je "neka vrsta majstora za pravljenje ekscesa"

Đurić: Srbija u dijalogu sa Prištinom nastupa odgovorno, Kurti ne poštuje dijalog!
Marko Đurić - Copyright FOTO: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Funkcioner Srpske napredne stranke i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da Srbija u dijalogu sa Prištinom nastupa odgovorno i konstruktivno i da je međunarodnoj javnosti poznato ko ne poštuje ono što je dogovoreno još 2013. godine.

Đurić je rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija i juče u Briselu pokazao da je "neka vrsta majstora za pravljenje ekscesa" i da ostali učesnici sastanka mogu da posvedoče o tome.

- Ono što je za građane Srbije značajno je da je državna delegacija na čelu sa predsednikom Vučićem nastupala sa ciljem da zaštiti kolektivna, politička, ekonomska, kulturna, svaka druga prava Srba na KiM, ne proizvoljno izmišljajući nešto novo, već oslanjajući se na ono što je dogovoreno 2013. i 2015. Ne tražimo ništa manje i ništa više od toga - rekao je Đurić u izjavi za Tanjug, na obeležavanju slave SNS Sveta Petka.

Komentarišući format u kom su razgovori u Briselu održani, Đurić je rekao da takav format govori da je nakon 20 meseci jednostranih Kurtijevih poteza i 20 eskalacija u visokim političkim krugovima i međunarodnoj zajednici sazrela svest da treba da se i oni pozabave ovom temom.

"Sve je ovo posledica Kurtijevih jednostranih poteza"

- Pažnja koja je posvećena od strane nekih evropskih lidera o ovoj temi je posledica zapravo Kurtijevih jednostranih poteza. Ali je važno da oni u svom ponašanju pokažu da postoje posledice za Kurtijevo maligno delovanje koje je započelo smenom komandira regiona Severne Kosovske policije Nenada Đurića, proterivanjem i izbacivanjem Srba iz vlade u Prištini, praktično kršenjem i tzv. ustava Kosova koji garantuje da predstavnici većine, većinske srpske partije budu zastupljeni. Kurti je i to ignorisao, zatim je u preko 60 navrata slao specijalne snage na sever Kosova i Metohije, kreirajući jednu za drugom krizu - rekao je Đurić.

Sve to je doprinelo stvaranju jedne političke klime, dodao je, u kojoj dijalog u regularnim tokovima, na način na koji je vođen tokom prethodne decenije, nije mogao da se odvija, i u koju su neki evropski lideri osetili za shodno i za potrebu da se uključe.

- Ono što bismo mi voleli da vidimo, to je objektivno sagledavanje slike, slike u kojoj je jasno da su Srbi žrtva Kurtijevih nastojanja, da ih etnički očisti sa područja KiM, da protera Srbe sa područja naše južne pokrajine i da, osim što su ponekad solidni majstori propagande, oni nemaju drugu politiku sem pritiska na Srbe, jednostrane promene situacije na terenu i da nisu orijentisani ka kompromisima, dogovorima i izgradnji drugačije budućnosti za sve na KiM - rekao je Đurić.

Srbija je sa druge strane, ističe Đurić, skoncentrisana na zaštitu prava naših ljudi, našeg naroda na KiM, ali otvorena za stvaranje jedne nove paradigme u srpsko-albanskim odnosima, što je, kako je rekao, kontinuirano demonstrirala u prethodnim godinama. Đurić je rekao da onaj ko želi da vidi, može jasno da vidi i ko je žrtva, i ko je konstruktivan i ko je orijentisan ka normalnom odnosu između nacionalnih zajednica, a ko želi da nasiljem i različitim pritiscima i ponašanjem neprimernim za Evropu 21. veka ostvaruje političke ciljeve.

"Pregovaračka pozicija Srbije je teška"

- Mi znamo da veliki broj njih dolazi iz zemalja koje su podržale nezavisnost KiM, imamo preteranih iluzija vezanih za to kakav je njihov stav. Pregovaračka pozicija Srbije je teška već duže od dve decenije i više, kada je reč o KiM - rekao je Đurić.

S tim u vezi, Đurić ističe da je Banjska jedan tragičan događaj koji je pre svega pogodio porodice ljudi koji su izgubili svoje voljene - "voljom jedne destruktivne politike koja je tokom prethodnih 20 meseci gazeći kolektivna prava Srba želela da promeni etničku sliku na severu naše pokrajine".

- A pregovaračka pozicija nije bila laka ni pre Banjske, svakako posle nje nije lakša. Naš posao je da, bez obzira na težinu te pozicije, nastavimo da pridobijamo prijatelje uz sebe i objašanjavamo našu poziciju i stvaramo javno mnjenje koje će biti receptivnije i otvorenije za interese Srbije, i to i radimo - na sistematičan način - rekao je Đurić.

Bilo kakva transformacija KBS u tzv. vojsku i neku vrstu teško naoružane vojne formacije je protivna Rezoluciji 1244 i vojno - tehničkom sporazumu iz Kumanova, rekao je Đurić komentarišući izjavu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da treba podržati transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga.

- Opasno je i što bi to bilo vetar u leđa jednoj politici Kurtijeve vlade koja već 20 meseci dokazala da je za sve suprotno od normalizacije, dijaloga i poštovanja kolektivnih i pojedinčanih prava Srba. To je vlada za vreme čijeg mandata se 11 odsto Srba odselilo sa KiM. Nema razloga da dobije podršku za bilo kakvo dodatno naoružavanje. Umesto toga čitavom regionu treba mnogo više dijaloga i izgradnje poverenja - rekao je Đurić.

On je ipak upitao kako može da se očekuje dijalog i poverenje u odnosu sa ljudima koji smenjuju sudiju Nikolu Kabašića - predsednika suda u Kosovskoj Mitrovici, samo jer se usudio da se usprotivi prekopavanju srpskog groblja u Severnoj Mitrovici.

- Vjosa Osmani je dva dana nakon što je Nikola podneo krivičnu prijavu potpisala ukaz o njegovom razrešenju, iako je on ostavku podneo pre više od devet meseci, kada su Srbi izašli iz institucija. Ona je sačekala ovaj trenutak što govori samo o odnosu prema Srbima - iznerviralo ih je što je on išao i govorio položaju Srba na KiM - rekao je Đurić.

Na pitanje da prokomentariše nedavnu najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se Đurić uskoro vratiti u Srbiju, kao i na kojoj funkciji ga možemo očekivati, ambasador kaže da se ne bavi kalkulacijama.

"Trudim se da radim svoj posao najbolje što umem"

- Ako pratite moje političko delovanje, možete primetiti da se, za razliku od mnogih kolega, ne bavim preterano sobom, tako da i sada, ne bavim se bilo kakvim kalkulacijama. Trudim se da radim svoj posao najbolje što umem. Jako sam ponosan na činjenicu da smo u prethodne tri godine u Vašingtonu kupili fenomenalnu novu zgradu ambasade Srbije, na ponos Srbije, na manje od milje od Bele kuće, u najlepšoj ulici Vašingtona - rekao je Đurić.

On je dodao da je ambasada u SAD prošle nedelje otvorila novu rezidenciju koja će biti dom kulturnih, političkih i drugih dešavanja.

- Ponosan sam na činjenicu što smo okupili i pokrenuli srpsku dijasporu, milion Srba u Americi, na političko delovanje. Prošle nedelje smo imali konferenciju o Kosovu, i to je prvi put u istoriji da je srpska država u Vašingtonu organizovala takav jedan događaj. Pre tri meseca smo osnovali isto u Vašingtonu Srpsko-američki poslovni savet, koji čine najveće američke kompanija koje rade u Srbiji, a koji već deluje lobistički i obraća se američkim zvaničnicima sa zahtevom da energičnije podrže Srbiju - naglasio je Đurić.

Ambasador je naglasio da nema mnogo vremena da se bavi spekulacijama, niti da pretpostavlja čime će se baviti u budućnosti.

- Verujte, ne stignem najčešće ni da napišem o onome što je urađeno, čak ni na društvenim mrežama, a kamoli da se bavim time, šta ću raditi u budućnosti. Ali ono što znam jeste da radim sa najboljim timom za Srbiju, timom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke i nastaviću da svoje političko delovanje sprovodim u koordinaciji i dogovoru sa predsednikom Vučićem i mojom Srpskom naprednom strankom - zaključio je Đurić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike