Skupština nastavila sa radom: Siniša Mali odgovorio na laži opozicije

24.10.2023

08:10 >> 14:48

0

Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu, koji se nalazi na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, predviđeni su ukupni prihodi od 2.040,9 milijardi dinara

Skupština nastavila sa radom: Siniša Mali odgovorio na laži opozicije
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o 60 tačaka dnevnog reda, među kojima je i Predlog budžeta za 2024. godinu.

Ok 14 sati predsednik Skupštine Srbije odredio je pauzu od sat vremena. Nastavak sednice očekuje se u 15 časova.

Cilj je da cena goriva bude stabilna

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas u skupštini da je cilj države da do kraja godine održava cenu goriva stabilnom, dodajući da će to raditi u dijalogu sa naftnim kompanijama.

Siniša Mali brutalno odgovorio na lažne optužbe

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je Srđanu Milivojeviću na optužbe da je država rekao je nenamenski potrošila šest milijardi evra.

-U budžetu vodimo računa o svakom dinaru građana, zato nam ekonomija raste i imamo rekordan broj zaposlenih. Ovde smo čuli ogromnu laž, jer je narodni poslanik rekao da je pronevereno šest milijardi evra i da je toliko nenamenski potrošeno 2017. godine. Molim samo da mi pročita gde to piše - rekao je Mali.

SPS podržava predloženi budžet za 2024. godinu

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radenković izjavio je da će poslanici SPS podržati predloženi budžet za 2024. godinu zato što ovako planiran državni budžet osigurava razvojnu i socijalnu ulogu, kontinuitet rasta i ekonomsku i socijalnu stabilnost.

„Planiranje i vođenje javnih finansija jedan je od temelja opstanka naše zemlje u ovim nemirnim vremenima.

Nastavlja se rast javnih investicija što obezbeđuje dugoročnu ekonomsku sigurnost za našu zemlju“, izjavio je poslanik SPS Dejan Radenković, navodeći razloge zbog kojih njegova partija podržava predlog budžeta Srbije za narednu godinu.

„Ovakav budžet je održiv, jer racionalnije sagledava ekonomske probleme Srbije, planiran je niži budžetski deficit, niže učešće javnog duga u BDP-u, javna ulaganja će premašiti 600 milijardi dinara. Investicije u Srbiji premašuju sve rekorde i to je zalog za budućnost“, istakao je Radenković.

„Budžet za 2024. godinu predviđa značajna sredstva za gradnju auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica i drugih infrastrukturnih objekata. Okosnica politike SPS je decenijama izgradnja infrastrukture...Simbol graditelja je Milutin Mrkonić, koji je trasirao put velikih investicija u Srbiji i očekujemo da će jedan državni projekat zasluženo nositi njegovo ime. SPS se uvek zalagao za povećanje investicija u infrastrukturu, što je ključno za ekonomski razvoj zemlje“, istakao je poslanik socijalista Dejan Radenković u toku rasprave o budžetu za narednu godinu.

Takođe, Radenković je u raspravi o javnim finansijama za 2024. godinu u Srbiji naveo da socijalisti insistiraju na povećanju plata i penzija, što je presudno za poboljšanje životnog standarda građana.

Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu, koji se nalazi na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije, predviđeni su ukupni prihodi od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda koji je predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Rashodi budžeta su planirani u iznosu od 2.238 milijardi dinara, što je za 5,0 odsto više od sume iz rebalansa budžeta za 2023. godinu, tako da je predviđen fiskalni deficit budžeta od 197 milijardi dinara, odnosno 2,2 odsto BDP i niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP.

Na dnevnom redu je, između ostalog, i set medijskih zakona, kao i izbor članova Nadzornog odbora za praćenje izbornog procesa u Srbiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike