Predsednik Srbije sa Đinpingom o KiM: Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja

17.10.2023

15:32

0

Vučić je novinarima u Pekingu rekao da su razgovarali o KiM, poštovanju međunarodnopravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi

Predsednik Srbije sa Đinpingom o KiM: Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja
Ilustracija - Copyright AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je imao izuzetno prijateljski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom o svim važnim temama.

Vučić je novinarima u Pekingu rekao da su razgovarali o KiM, poštovanju međunarodnopravnih normi i onome kroz šta Srbija prolazi i o primeni dvostrukih standarda, nepoštovanju povelje UN i rezolucije 1244.

- Naišli smo na razumevanje naših kineskih prijatelja. Razgovarali smo i o drugim stvarima koje su za nas potrebne. Od saradnje u svim oblastima ekonomije, privrede, vojnotehničke saradnje - rekao je Vučić i dodao da Srbija u ovom trenutku nema od koga drugog da nabavi modernije i sofisticiranije naoružanje.

Tanjug printscreen
 

Bilo je reči, kaže, i o infrastrukturnom povezivanju i sve većem broju kineskih investicija.

Predsednik Francuske Emanuel Makron apelovao je na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji (KiM). Takođe, pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade koji su se dogodili u Banjskoj 24. septembra.

Vučić je odgovorio Makronu.

- Hvala Makronu na prijateljstvu koje pokazuje prema Srbiji. Vezano za Banjsku, mi smo odmah osudili to što se dogodilo. U svakom slučaju, za nas je da pokušamo da dijalogom rešavamo ono što se dešava. Imamo 21. skup 15 godina stranke čiji je Miloš predsednik, mi ostali članovi. Čim se to završi oko podneva, oko 2, 3 stiže ova velika petorka. Oni tada dolaze da donesu neke svoje ideje. Ja sam nešto načuo, ali mrzim ta nagađanja, sačekaću da vidim i proučim šta je to što donose i onda ćemo da reagujemo.

Dodao je da je neophodno da vlasti u Prištini i Beogradu ponovo organizuju izbore na severu KiM i osiguraju aktivno učešće Srba u tim izborima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike