Lobiranje za Srbiju: Istina o kršenju prava Srba na Kosmetu čuće se u Vašingtonu 21. oktobra

17.10.2023

10:47

0

Gujon je naveo da će na konferenciji biti održana tri panela na kojima će prisustvovati i ugledni predstavnici srpske dijaspore u Americi

Lobiranje za Srbiju: Istina o kršenju prava Srba na Kosmetu čuće se u Vašingtonu 21. oktobra
Arno Gujon - Copyright Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon izjavio je danas da će se na konferenciji srpske dijaspore 21. oktobra u Vašingtonu, a koja je posvećena problemima ljudskih prava Srba na KiM, govoriti o njihovom kršenju sa ciljem da se čuje istina o dešavanjima u pokrajini.

Gujon je naveo da će na konferenciji biti održana tri panela na kojima će prisustvovati i ugledni predstavnici srpske dijaspore u Americi.

- Razgovaraćemo o kršenju osnovnih ljudska prava Srba na KiM, kako to da predstavimo u američkoj javnosti i kako da lobiramo kako bi se naš glas čuo i kako bi oni koji donose odluke čuli od nas šta se dešava, a ne preko izveštaja koji drugi pišu o nama - rekao je Gujon. Dodao je da je srpska dijaspora most između Srbije i sveta, te da je reč o "narodnim ambasadorima" koji razumeju ne samo jezik zemlje u kojoj žive već i mentalitet i način razmišljanja.

- Naša dijaspora u Americi razume potpuno što se dešava ovde, a razume i američki mentalitet. Razume kako treba da se obrati narodu, predstavnicima i tu je taj prvi cilj - rekao je on. Na pitanje da li očekuje da tzv. velika petorka koja dolazi u Srbiju 21. oktobra, u vreme kada se održava konferencija u Vašingtonu, vrši pojačane pritiske na Srbiju, Gujon navodi da je to moguće, ali da oni moraju da razumeju i sagledaju kako smo došli do situacije u kojoj se trenutno nalazimo, a došli smo, kaže, nepoštovanjem međunarodnog javnog prava, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i osnovnih ljudskih prava.

Komentarišući to što je grupa Albanaca pre dva dana napala srpske srednjoškolce na ekskurziji u Veneciji, Gujon je naveo da je to strašno, ali da se to nažalost dešavalo i ranije, u drugim zemljama.

- To proizilazi iz osećaja nekažnjivosti. Nisu bili kažnjeni na KiM kad su izvršili pogrome 2004. godine, kada su proterali 250.000 Srba sa svojih vekovnih ognjišta 1999. godine.Kada su spalili 150 crkava i manastira. I sad te nove generacije koje su odrastale u tom sistemu gde se oni osećaju da mogu sve i da niko ništa neće da im kaže, onda se dešavaju te stvari.. Naravno da je to strašno, najteže je za Srbe na KiM koji doživljavaju i prolaze kroz jedan teror već 24 godine - rekao je on.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike