Petar Petković pokazao fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića: Na delu je Kurtijev progon i etničko čišćenje Srba

02.10.2023

09:55 >> 10:35

0

Autor: Ekipa 24sedam

Srpski zvaničnici ukazuju da je u Banjskoj najmanje jedan Srbin likvidiran nakon što se predao

Petar Petković pokazao fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića: Na delu je Kurtijev progon i etničko čišćenje Srba
Copyright Tanjug printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na konferenciji za medije govori o dokazima koji pobijaju laži Prištine.

Nakon tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra, kada su poginula trojica Srba i albanski policajac, Priština nastavlja sa teškim optužbama na račun Beograda. Srpski zvaničnici ukazuju da je u Banjskoj najmanje jedan Srbin likvidiran nakon što se predao. 

-Juče dok je srpski narod ispraćao svoje heroje, kada su sahranjivali svoje najmilije, Kurti je uhapsio Lazara Janićijevića koji je krenuo u koloni da se oprosti od školskog druga Stefana. On je zaustavljen na prelazu Jarinje i odveden u pravcu Prištine. Kurti je maltretirao trojicu Srba, dok su sekli drva. U petak policija u pada u KBC Kosovska Mitrovica i maltetira lekare, pacijente, razvaljuje prostorije sve tražeći stan Milana Radoičića, pa su otišli i do vrtića zastrašujući učenike koji su išli putem kad je došla policija da demonstrira silu. Teror Aljbina Kurtija pojačava se iz dana u dan i dodatno je ohrabren da napada srpski narod jer nema adekvatne reakcije sa zapada, pre svega organizacija na KiM. Mi ne tražimo od Kfor-a i Euleksa da stane na stranu srpskog naroda, naroda koji trpi teror, već samo da budu neutralni i tu je ključno pitanje za Euleks, zbog čega je bio odbijen da učestuvje u istrazi sa kosovskom policijom. Prošlo je sedam dana od tragičnih događaja i ako neko misli da će vreme da izbriše to pitanje, ne, mi ćemo nastaviti to da pitamo, rekao je Petković.

Tanjug
 

 

Rekao je da je jasno zbog čega - da bi kosovska policija sakrila tragove da su Bojan i Igor hladnokrvno ubijeni i da se ne utvrdi da je u njihovim redovima bilo i plaćenih ubica koji su došli iz raznih kampova kako bi pobili sve Srbe, rekao je Petković.

-Pitanje obdukcije je ključno, posebno kada je reč o Bojanu i Igoru i načinu na koji su ubijeni. Čuli ste svi sinoć iskaz zaštićenog svedoka koji je rekao da je video trenutak egzekucije Bojana. Imam fotografiju ubijenog Bojana, najavio je Petković navodeći da je bez sumnje u pitanju egzekucija.

On je izjavio da je izveštaj obdukcije tražen, ali da nisu dobili.

-Ono što su nam kazali naši patolozi na osnovu fotografije Bojana to je da je ulazna rana u predelu levog kapka a izlazna sa desne strane glave, što govori da je ubijen dok je ležao na leđima, rekao je Petković.

Tanjug printscreen
 

 

-Oni kažu da je obdukcija obavljena 26. septembra. Na smrtovnici koje su dobile sve tri porodice, piše da je obdukcija obavljena 25. septembra. Tokom jutra saznajemo da obdukcija nije obavljena. Neko ovde ozbiljno laže ili Euleks ili Priština i zato je važno da vidimo izveštaj Euleksa o obdukciji i fotografije za sva tri tela. Mnogo je laži od strane Prištine. Prvo su govorili da je albanski policajac stradao u unakrsnoj vatri, a sada govore da je stradao od eksploziva, što smo mi rekli na samom početku. Jasno vam je da Aljbin Kurti želi da sprovede etničko čišćenje Srba, rekao je Petković. 

Dodaje da su lagali i o broju Srba koji su bili u Banjskoj.

-Mnogo je nelogičnosti te je jasno zašto je Euleks odbijen da prisustvuje istrazi. Jasno vam je svima da ovakvim ponašanjem maltretiranjem Srba, Kurti hoće da sprovede etničko čišćenje na severu Kosova. Oko 11 odsto Srba već se iselilo sa severa, to znaju i ambasade u Prištini, rekao je Petković i dodao da je na delu Kurtijev progon i etničko čišćenje Srba.

On je istakao da su se u pojedinim slučajevima iselile čitave porodice, a ponegde samo pojedini članovi pa će verovatno ostatak porodice naknadno da povuku.

-Kako da izdrže svakodnevne progone, upade u bolnice, vrtiće... Srbima treba sloboda i borićemo se da sačuvamo slobodu, a pre svega mir za srpski narod, rekao je Petković. 

 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike