Obraćanje Petra Petkovića: Kurti je sam sebe isterao na čistac, jasno je da ne želi nikakav dijalog, nikakav kompromis

18.09.2023

12:38 >> 12:52

0

Autor: I.K.

Prošle nedelje održan je sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji nije dao rezultate

Obraćanje Petra Petkovića: Kurti je sam sebe isterao na čistac, jasno je da ne želi nikakav dijalog, nikakav kompromis
Copyright Tanjug printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obraća se javnosti na konferenciji za novinare.

Prethodno danas je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio danas da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspešan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština, pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum.

Tanjug printscreen
 

 

-Kurti je danas izneo niz laži i neistina kada je reč o Beogradu i samom procesu dijaloga. On to radi da bi prikrio osudu EU nakon neuspešnog zaršetka dijaloga, jer je Borelj decidirano rekao da je jedini krivac - Priština. Kada Kurti kaže da neće formirati Zajednicu srpskih opština, da neće ni da uđe u razgovore o izradi statuta. On je zapravo sebe isterao na čistac. Jasno je da ne želi nikakav dijalog, nikakav kompromis, rekao je na početku obraćanja Petković.

Kurti ne želi Zajednicu srpskih opština. Kurti je taj koji nije želeo da razgovara o deeskalaciji. Predsednik Vučić je rekao da je spreman na kompromis, na razgovore... U Briselu smo gospodinu Borelju i Lajčaku dali spiskove svih napadnutih Srba. Od 3. juna kada je EU tražila deeskalaciju, imamo 22 eskalatorna poteza Prištine, naveo je Petković.

Tanjug printscreen
 

 

-Umesto da posluša i krene u pravcu koji od njega traži EU, gde se jasno kaže da se hitno preduzmu mere ka deeskalaciji, da kosovska policija mora da se povuče iz opštinskih zgrada, da se uđe u procedure za izbore na severu KiM i da se uđe u formiranje Zajednice srpskih opština... Kurtiju ne pada napamet da krene u tom pravcu. U danu dijaloga, on šalje policiju u Leposavić i Zubin potok, zadržavaju srpsku robu. Umesto deeskalacije mi vidimo novo zaoštravanje, rekao je Petković. 

Oni nisu sklonili policiju, oni su je pomerili samo par desetina metara dalje.

-EU kaže mora da se krene u nove izbore. Kurti nastavlja da preti Srbima kako je pretio u Briselu. Ako ste dobro slušali šta je rekao na pitanje srpskog novinara, niko iz EU nije reagovao na njegov brutalni napad na srpski narod. Pregovaramo u nemogućim uslovima, najmanje sa Kurtijem, jer on sve odbija. Za nas dijalog i kompromisno rešenje znače da sačuvamo živote Srba, da sačuvamo mir na prostoru celog Zapadnog Balkana. Kurti će nastaviti sa svojim lažima, da izmišlja, da se služi brojnim trikovima. A svi su videli da on ne želi Zajednicu srpskih opština, koja predstavlja kičmu dijaloga. A on kaže dijalog nije uspeo jer Beograd insistira na ZSO, pa hvala mu jer se vidi da se predsednik Srbije bori za srpski narod insistirajući na formiranju ZSO kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine, poručio je Petković.

-Treba nam ZSO sa ovlašćenjima kako je to definisano. Zašto mi idemo u Brisel? Pa zato što ne priznajemo Kosovo kao nezavisnu državu, ne priznajemo njihov tzv. ustavni sud na koji se Kurti poziva. Tražimo političko rešenje, podsetio je Petković.

-Zaista sam zabrinut za situaciju na terenu. Kurti ima novi trik, pa pravi administrativnu začkoljicu, jer ne želi dogovor ni oko čega, već samo želi da on i njegovi lažni gradonačelnici žele da nastave primenu nasilnih odluka koje imaju za cilj proterivanje Srba, naglasio je Petković.   

Podsetimo, prošle nedelje održan je sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou koji nije dao rezultate, jer Aljbin Kurti nije prihvatio kompromisno rešenje Brisela. 

- Imali smo razgovore i mislim da su oni neuspešno završeni. I mi i Albanci imamo svoje predloge. Na kraju mi smo kao Srbija prihvatili kompromisni predlog EU, a Kurti nije želeo da prihvati i sastanak  je okončan - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu nakon sastanka.

Na KiM se svakodnevno nastavlja maltetiranje Srba, a poslednji u nizu incidenata je kada su pripadnici tzv. kosovske policije pretukli dvojicu srpskih mladića (24 i 19 godina) posle čega je jedan od mladića završio u bolnici, dok je drugi priveden u policijsku stanicu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike