Neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji, to je prošlo vreme: Predsednik Vučić na svečanosti u Nišu povodom Dana jedinstva

15.09.2023

18:10

0

Autor: 24sedam

Srbija je danas obeležila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji, to je prošlo vreme: Predsednik Vučić na svečanosti u Nišu povodom Dana jedinstva
Copyright Printscreen/RTS

Srbija je obeležila Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar centralnom manifestacijom u Nišu kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prethodno je predsednik prisustvovao prikazu naoružanja.

Printscreen/RTS
predsednik Vučić i patrijarh Porfirije na svečanosti u Nišu

 

Svečanosti su prisustvovali i patrijarh Porfirije, ministar odbrane Miloš Vučević, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i drugi zvaničnici.

Printscreen/Tanjug
svečanost u Nišu povodom Dana srpskog jedinstva

 

Svečanost se održala u Sportskoj hali Čair

Obraćanje predsednika Srbije

-Teško je govoriti posle patrijarha i predsednika Republike Srpske, ispričao bih i što ne smem, a bolje za našu zemlju da mnoge stvari koje znam prećutim, jer moramo da mislimo na ono što dolazi u budućnosti. Ponosan sam na praznik koji danas svetkujemo. Zajedno smo doneli tu odluku, jer mi Srbi smo uvek umeli da se razjedinjujemo, da sebi pogrde izmišljamo ili tuđe lako prihvatamo... Zamislite postoji bosanski Srbin, hrvatski Srbin, a što ne postoji srpski Hrvat, srpski Bošnjak, srpski Crnogorac... Ne od danas kada u Crnoj Gori ne dozvoljavaju Srbima da budu u vlasti, nisu uverljivi dovoljno da i dalje ne vole Kosovo i Metohiju i da je ne smatraju delom Srbije, pa zato nisu za Vladu Crne Gore. Oni mogu da budu samo remetilački faktor. Tako je svuda... To su nam radili i pre Pavelića...

- Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imaju jednu zastavu, našu trobojku. Pozivam sve građane Srbije koji nisu Srbi, nemojte našem narodu da oduzimate pravo da se zovemo Srbima, ponosnim na našu prošlost, sadašnju i budućnost. Građani Srbije, nemojte da očekujete pravdu, neće je biti još... 

Printscreen/RTS
predsednik Vučić se obraća u Nišu

 

- Za nas nema nikada izvini. Od rata u Ukrajini optuživali su nas... Na Kosovu nema ranjenih Albanaca, ali ima ranjenih Srba... Ne razumeju sa koliko časti i ponosa slavimo slobodu, makar bili i jedino ostrvo, da sami branimo nebo, zemlju i narod. Neće tuđin nikada odlučivati u Srbiji, to je prošlo vreme kada ste imali poslušnike. Mi ispunjavamo naloge onih koji žele svoju decu da vide u budućnosti u Srbiji.

- Kada kažu - odrecite se Kosova i Metohije, a kako da se odreknemo imena i prezimena, svoje dece, svog roda. Nećemo i nema te cene koju nećemo platiti da svoju slobodu, trobojku čuvamo. U svakom ratu to je bila najveća čast, čuvati zastavu. Da otmu crveno-belo-plavu trobojku - nikada. Ona je naš ponos, uz nju stojimo i radujemo se...

- Neka živi srpski narod, neka žive građani Srbije, Živela Srbija, Živela Srpska, poručio je Vučić na kraju.

Printscreen/RTS
 

 

Obraćanje patrijarha Porfirija

- Uvaženi svi po redu i činu, braćo i sestre, žitelji Konstantinovog grada, ovde je svetlost Hristovog učenja zasijala u najranijim vekovima crkve, potvrđena čuvanjem vere pravoslavne u svakom narednom veku do današnjeg dana. Od čitave slave istorije ovog grada pomenuo bih Čegar i Ćele kulu, te dve epizode potvršuju da srpski narod nepogrešivo razume šta je to jedinstvo i sloboda, kao što je i svim srcem to dokazao da je vredan jedinstva i slobode. Upućujem čestitku celom našem narodu gde god se nalazio... I svuda gde je srpska duša, tamo je meni otadžbina moja, moj dom i ognjište, rekao je patrijarh Porfirije.

Printscreen/RTS
patrijarh Porfirije na svečanosti u Nišu

 

- Podižemo trobojku za spasenje našeg i svih naroda koji sa nama žive o čemu svedoči dvoglavi orao sa svojim štitom, poručio je Porfirije i dodao da ovaj praznik proslavljamo mi u Srbiji i Republici Srpskoj sa saplemenicima u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i gde god da žive, to je jedinstvo Srba...

Govor Milorada Dodika

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potom se obratio okupljenima i podsetio da je ovaj datum uspostavljen pre četiri godine, na ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te mu se zahvalio na tome.

- Pripadam srpskom narodu, nikome drugom nego jdeinstvenom srpskom narodu koji živi na ovim prostorima. Hoće da naše nacionalno jedinstvo da razbiju i pokore, i kada su nas napadali Nemci i kada su pobili preko pola nacije i danas ponovo žele da uskrate srpski nacionalni identitet u BiH i ovde da otmu Kosovo. Zato obeležavamo naše jedinstvo, našu slobodu i našu zastavu. Ne želimo nikome da uzmemo slobodu, kada smo oslobađali ove prostore i druge narode naivno smo verovali da će nam biti zahvalni, a vraćaju nam tako što pokušavaju da nametnu da smo mi loši. Zato moramo da postanemo svesni svoje prošlosti i jedino tako možemo da imamo budućnost. Do pre desetinu godina to nije bilo tako, rekao je Dodik.

Printscreen/RTS
Milorad Dodik na svečanosti u Nišu

 

On je dodao da "njih" veseli kada nismo jedinstveni.

- Zato moramo da budemo jedinstveni, okupljeni oko institucija, oko zastave, oko Vučića jer je on uspeo da Srbiju postavi na svoje mesto. Mislim da radimo najbolji posao ovde. Želimo sa drugima da živimo u miru, svako je dobrodošao da razvija naše društvo, ali u miru. Mir je ono što nam treba, ali aktivizam ne sme da prestane, poručio je Dodik i zaključio - Da živi Srbija, da živi Republika Srpska. 

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Printscreen/RTS
patrijarh Porfirije na svečanosti u Nišu

 

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini. 

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike