Miroslav Aleksić nezakonito povećao sebi platu! Lideru Narodnog pokreta nisu bitni propisi!

15.09.2023

09:47

0

To je utvrdio državni revizor kontrolom poslovanja opštine Trstenik, zbog čega je Aleksić i kažnjen

Miroslav Aleksić nezakonito povećao sebi platu! Lideru Narodnog pokreta nisu bitni propisi!
Miroslav Aleksić - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, odmah nakon što je zaseo u fotelju gradonačelnika Trstenika, nezakonito je sam sebi povećao platu za čak 30 odsto!

Ovo je utvrdio državni revizor kontrolom poslovanja opštine Trstenik, zbog čega je Aleksić i kažnjen. Državni revizor je u svom izveštaju ustanovio da je Aleksić mimo svih zakona sebi odredio najveće povećanje koeficijenta za obračun plate, pa je prvobitnu platu od 107.216 dinara 'stimulisao' na 139.380 dinara!

Da skandal bude veći, Aleksić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio prvu platu kao gradonačelnik, ali potom nije podneo izveštaj o 'povišici'!

Državnom revizijom je, inače, utvrđeno da je Aleksić zarade uvećao i svojim saradnicima u opštinskoj upravi, ali za svega 20 i 10 odsto.

Foto: Printscreen
 

Uprkos tome što je kažnjen, Aleksić novčanu kaznu nije platio iz sopstvenog džepa, već je sve isplaćeno iz opštinskog budžeta, a on je svoju 'povišicu' zadržao!?!

Najgori gradonačelnik

U izveštaju Državne revizorske institucije doslovce piše da je Aleksić odlukom o povećanju plate prekršio najmanje dva zakona.

- Prilikom obračuna i isplata plata predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, predsednika Skupštine opštine, zamenika predsednika Skupštine opštine i članova Opštinskog veća koji su na stalnom radu, osnovni koeficijenti uvećani su za 30, 20, odnosno 10 odsto. Izabranim licima je po osnovu stimulacije isplaćena plata u uvećanom iznosu od 1.734.000 dinara, što je suprotno članu 9 Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članu 56 Zakona o budžetskom sistemu - piše u izveštaju.

O ovom slučaju, inače, govorila je i premijerka Srbije Ana Brnabić u Skupštini, odgovorivši upravo Miroslavu Aleksiću na njegovu izjavu da vlast "ne žali 18 ugašenih dečjih života", aludirajući na tragedije u OŠ 'Vladislav Ribnikar' i Mladenovcu.

A.K./ATAImages
 

 

- Ja o vama imam najgore moguće mišljenje. Mislim da ste bili najgori predsednik opštine u Srbiji! Postoje i izveštaji za to. Vi ste čovek koji je sebi dao najveću platu, a ništa nije uradio za građane Trstenika. Međutim, nikada, ali nikada vam ne bih rekla da vam nije žao ubijene dece. Zato što to nije ljudski. Ali vama na čast... I svima koji glasaju za vas koji kažete da nekome nije žao mrtve dece - rekla je Brnabićeva.

Siniša Kovačević: Aleksić je prazan i glup

Siniša Kovačević, potpredsednik Narodne stranke, izjavio je da Miroslav Aleksić, koji je do juče bio u stranci Vuka Jeremića, nije pametan i obrazovan.

- Tokom rasta njegove lične popularnosti u poslaničkom klubu je sedelo bar osmoro ljudi inteligentnijih, bržemislećih i obrazovanijih od njega. Usledilo je nešto prilično zaverenički i ciketanski. Čini mi se da je Narodnu stranku napustio njen prazniji deo. Aleksić jeste nesumnjivo popularniji od Jeremića, ali iskustveno politički, intelektualno i obrazovno nije dorastao da vodi NS. On je deset godina bio u parlamentu i praktično sve vreme je bio blagosloveno nepoznat, čak i u seoskoj prodavnici gde obavlja kupovinu - istakao je Kovačević za nedeljnik NIN, dok je za takozvane "proteste protiv nasilja" rekao:

Printscreen
 

 

- Na protestima su nastupali govornici kojima je prostoproširena rečenica gornji limit, čast retkim izuzecima. Ili su aktivisti kvasili čukljeve u plastičnim lavorima, na dečjim grobovima, dozvolite, i to zvali performansom - rekao je Kovačević.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike