Predsednik Srbije učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni: U Skoplju na snazi prvi stepen bezbednosti

11.09.2023

07:12

0

Autor: I.K.

Domaćin skupa je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski

Predsednik Srbije učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni: U Skoplju na snazi prvi stepen bezbednosti
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Republici Severnoj Makedoniji, gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni.

Samit se održava u Skoplju, a domaćin skupa je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zajedno sa predsednicima zemalja inicijatora tog procesa Hrvatske i Slovenije, Zoranom Milanovićem i Natašom Pirc Musar. 

Na samitu, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, učestvuju i predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednik Albanije Bajram Begaj, članovi trojnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović kao i predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani.

Za danas je predviđeno plenarno zasedanje, nakon kojeg će uslediti pres konferencija domaćina samita i izjave zvaničnika, posle čega će se razgovori nastaviti na radnom ručku i bilateralnim sastancima.

Inicijativa nastala 2010. godine

Inicijatva Brdo-Brioni nastala je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijer Borut Pahor i  Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dve zemlje, želeli da daju primer liderima Zapadnog Balkana i podsticaj za rešavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na putu integracije u EU.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni se održavaju svake godine. Prošle godine samit je održan na Brdu kod Kranja, kada su lideri zemalja Zapanog Balkana, umesto deklaracije, usvojili zaključke, u vidu dokumenta od šest tačaka, čija je glavna poruka da se reafirmiše podrška ubrzanju evropskog puta Zapadnog Balkana.

U Skoplju je, zbog prisustva najviših zvaničnika zemalja regiona, određen takozvani prvi stepen bezbednosti, pa je na snazi poseban režim saobraćaja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike