Petković: Srbi ne žele da žive u Kurtijevom šovinističkom i kriminalnom logoru, Bisljimijev pregovarački stil koči normalizaciju odnosa

09.09.2023

13:10

0

Besljimi govori o želji Prištine da "integriše" Srbe na Kosovu i Metohiji, a zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije

Petković: Srbi ne žele da žive u Kurtijevom šovinističkom i kriminalnom logoru, Bisljimijev pregovarački stil koči normalizaciju odnosa
Petar Petković - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izgovorio niz najgrubljih neistina, što je, kako je naveo, njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje.

- Besljimi govori o želji Prištine da "integriše" Srbe na Kosovu i Metohiji, a zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije, a da, nakon što proteraju srpski narod, integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju. Tu nameru Priština i ne skriva, jer po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija, srpskom narodu se uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice, udžbenici... a od 'prevelike ljubavi' Prištine, pucaju u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužne Srbe - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, u poslednjoj Bisljimijevoj "tiradi laži i neistina sve ono što Priština ne radi i ne ispunjava, kada je reč o primeni sporazuma postignutih u Briselu, od pitanja priznavanja diploma do pitanja nestalih, stavlja se na teret Beogradu, iako činjenice govore sasvim suprotno".

Suština dijaloga je, kako je naveo, Zajednica srpskih opština, koju Priština već više od 10 godina odbija da formira iako je to i Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu.

- Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji. Međutim, taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su i oni veoma svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a na kraju, imaju i jasan pregled ispunjenosti svake od tačaka svakoga sporazuma. Nažalost, to ne sprečava Bisljimija da svaki put pokušava da slaže neinformisane, i to uz pomoć tajkunskih medija u centralnoj Srbiji - rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM smatra da je i mit o kriminalizovanom severu Kosova i Metohije, na kojem Bisljimi insistira, potpuna izmošljotina.

- Sever pokrajine je bio mirno mesto za život Srba, pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja srpskog naroda, a sa druge strane u područjima južno od Ibra, ne računajući većinski srpske sredine, u smislu javne bezbednosti postoji divlji zapad i svakodnevni obračuni kriminalnih klanova sa čestim smrtnim ishodom. Srbi ne žele da žive u Kurtijevom šovinističkom i kriminalnom logoru, i Bisljimijeva gebelsovska iskrivljena stvarnost ne može da promeni tu činjenicu - istakao je Petković.

O tome koliko su opasne i podle Bisljimijeve političke namere, kaže Petković, svedoče i njegovi stalni pokušaji da prisvoji Albance u Bujanovcu i Preševu iako je njihova matica Albanija, a ne Kurtijeva lažna i kriminalna kosovska tvorevina.

- Bisljimi je dičan i tipičan pripadnik velikoalbanskog, kriminogenog establišmenta u Prištini, i Srbi na Kosovu i Metohiji su odavno naučili da misle i veruju sve suprotno od onoga što on govori - zaključio je Peković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike