Protest u Gračanici: Kosovski policajci bez razloga pretukli pripadnika romske zajednice

29.08.2023

13:50

0

O prebijanju je upoznat i Policijski inspektorat u Prištini koji je saopštio da je povodom prijavljenog slučaja pokrenuo istragu

Protest u Gračanici: Kosovski policajci bez razloga pretukli pripadnika romske zajednice
Copyright Tanjug/Dopsink Kim

U Gračanici je danas održan miran protest Roma na kome je zatraženo kažnjavanje četvorice policajaca koji su u posebnoj prostoriji bez razloga pretukli pripadnika romske zajednice Burhana Ibrahimovića, a zatražena je i podrška celokupnog društva na Kosovu i Metohiji u borbi za ljudska prava i jednakost, protiv diskriminacije i stereotipa.

Predsednik Pokreta "Opre Roma" Sebastijan Šerifović rekao je da su kosovski policajci 18. avgusta pretukli Ibrahimovića, nakon privođenja u policijsku stanicu gde je odveden zbog navodnog sukoba sa drugom osobom. On je celu noć proveo u pritvoru, gde je pretučen, a Šerifović kaže da je Ibrahimović pregledan u bolnici u Prištini, gde su potvrđene povrede od udaraca.

Tanjug/Dopsink Kim
 

 

- U bolnici je dobio konkretan rezultat zdravstvenog stanja, tačnije stanja tog momenta. Kada smo mi to čuli i videli, počeli smo da istražujemo i odlučili smo da organizujemo ovaj protest zato što nije prvi put da se ovako nešto dešava na Kosovu - rekao je Šerifović, dok se oštećeni Ibrahimović obratio samo na romskom jeziku.

Šerifović je ispričao i šta se tačno dogodilo, podsećajući da u policijskoj stanici postoji i video-nadzor i da sve može da se proveri.

Tanjug/Dopsink Kim
 

 

- Stavili su ga unutra i prvo čega se seća jeste da su mu nabili glavu u sto i ne zna ko ga je udario i sa koje strane. Ovo je brutalnost. Vi nemate pravo da ga kaznite, imate prava da ga šaljete sudu, imate pravo da ga tužite, da ga sud stavi u zatvor, ne policija, sud ga stavlja u zatvor, sud ga kažnjava. Međutim, ovde je napravljena greška jer je policija odlučila da preuzme zakon u svoje ruke i da se iživljava nad jednom osobom - istakao je Šerifović.

On je podsetio da su takvi slučajevi česti, samo ljudi nemaju hrabrosti da dignu glas.

O prebijanju je upoznat i Policijski inspektorat u Prištini koji je saopštio da je povodom prijavljenog slučaja pokrenuo istragu, a iz policijske stanice u Gračanici su medijima rekli da se o slučaju neće izjašnjavati.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike