Brnabić odbrusila Kurtiju: Za mene su Srbija i KiM jedna država, vas ne priznaju ni sve članice EU

28.08.2023

16:35

0

Ona je podvukla da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti

Brnabić odbrusila Kurtiju: Za mene su Srbija i KiM jedna država, vas ne priznaju ni sve članice EU
Ana Brnabić i Aljbin Kurti - Copyright Tanjug/Peđa Vučković/Dopisništvo KIM

Danas se u Sloveniji održava tradicionalni Bledski strateški forum, koji okuplja sve lidere Zapadnog Balkana, uz učešće predsednika Evropskog Saveta Šatla Mišela, kao i premijera Slovenije Roberta Goloba.

Srbiju predstavlja predsednica Vlade Ana Brnabić, koja se tokom prepodneva sastala sa premijerom Slovenije, a sinoć je prisustvovala radnoj večeri u njegovoj organizaciji.

Na Bledu se nalazi i Aljbin Kurti, međutim Kosovo i Metohija na Bledu nije predstavljeno zastavom, što su domaćini u potpunosti ispoštovali sve vreme trajanja samita.

On je tokom panela, u potpunosti ozbiljan naveo “da je (tzv.) Kosovo najuspešnija priča Zapadnog Balkana, i centar razvoja demokratije i vladavine prava”. Potom je pričao o "evropskim integracijama" tzv. Kosova, pa je moderator upitao i premijerku Brnabić šta misli o tome i kada očekuje normalizaciju odnosa sa Prištinom.

- Za početak samo nešto razjasnimo. Za mene to je jedna zemlja, nema ih dve. Takozvano Kosovo nije priznata država, nije članica Ujedinjenih nacija i kao što je i sam Kurti rekao - njih ne priznaju čak ni sve članice Evropske unije, njih pet. Tako da to smo razjasnili - započela je Brnabić.

Ona je rekla da svi znaju šta je prvi korak za normalizaciju odnosa.

- Normalizacija počinje primenom Briselskog sporazuma, prvog dokumenta o normalizaciju odnosa, potpisanog pre 11 godina. Jedna jedina stvar koju je Priština trebalo da uradi jeste osnivanje ZSO. Nakon 11 godina, oni to nisu uradili. Ponavljam 11 godina nisu implementirali nešto za šta je garant Evropska unija - rekla je premijerka.

Ona je podvukla da je Srbija u potpunosti posvećena miru i stabilnosti.

- Mi živimo za mir u stabilnost, to je naš osnovni cilj. Ali kao što sam rekla, poznato je šta je uslov za to, a to je formiranje Zajednice srpskih opština - zaključila je Brnabić.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike